PRZEPIS NA OBIAD!
ŁOPATKA W CIEMNYM SOSIE Z RYŻEM JAŚMINOWYM
Smaczny obiad dla całej rodziny. Mięciutkie mięso wieprzowe, w aromatycznym ciemnym sosie. Jeśli jem mięso, to musi ono być bardzo dobrze doprawione i aromatyczne, przede wszystkim mięciutkie, rozpływające się w ustach. Dużym ułatwieniem przy obróbce mięsa okazał się dla mnie wok żeliwny. Już kiedyś wspominałam Wam o kaczce z gęsiarki żeliwnej, która była najlepiej przygotowaną kaczką jaką jadłam do tej pory. Faktycznie mięsa przygotowywane w naczyniach żeliwnych są znacznie lepsze w smaku i bardziej mięciutkie. Lubię też mięsa przygotowywane w sosie własnym, bądź z dodatkiem aromatycznych przypraw. Unikam ciężkich i gęstych od mąki sosów. Dzisiaj polecam Wam przepyszną łopatkę w ciemnym sosie.
SKŁADNIKI:
- 4 porcje ugotowanego ryżu jaśminowego
- 700g do 1 kg łopatki wieprzowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4-6 ząbków czosnku
- 1 gwiazdka anyżu
- 4-5 łyżek sosu sojowego ciemnego
- 2-4 ziarenka pieprzu czarnego
- 2-3 listki laurowe
- 1-2 ziarenka ziela angielskiego
- 200-300 ml wody
- sól
- 1/2 łyżeczki melasy z granata
- 1 posiekana szalotka
Mięso kroimy w grubą kostkę, rozgrzewamy woka z oliwą, dodajemy szalotkę, czosnek i przyprawy, smażymy przez 4-6 minut. Dodajemy mięso i obsmażamy przez 10-15 minut. Zalewamy sosem sojowym i melasą, dodajemy wodę, przykrywamy pokrywką i dusimy w woku do miękkości. Około 40 minut do godziny- wok ustawiamy na małym ogniu. Zdejmujemy pokrywkę i dusimy kolejne 10 minut, tak aby sos troszkę się zredukował. Dodajemy płaską łyżeczkę mąki pszennej. Zagotowujemy całość.
Sos podajemy z ugotowanym ryżem jaśminowym, dodatkowo można obsypać świeżymi ziołami np. kolendrą lub bazylią.
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuń