PRZEPIS NA DOMOWY CHLEB ORKISZOWY Z MIODEM
DOMOWY CHLEB ORKISZOWY Z MIODEM NA ZAKWASIE ŻYTNIM
Kilka dni temu dzieliłam się z Wami przepisem na domowy chleb. Dzisiaj chleb orkiszowy. Orkisz to jedno z moich ulubionych zbóż, a chleb z tego ziarna ma niesamowity smak i aromat. Bardzo lubię kolor tego chleba i unikatowy zapach. Chleb domowy robiłam na zakwasie żytnim, z dodatkiem miodu, oliwy z oliwek i soli himalajskiej. Cały proces pieczenia chleba opisałam w poście Domowy chleb pszenno- żytni, dodatkowo na Insta stories pokazywałam całą technikę zagniatania chleba, jak i samo ciasto i jego strukturę, aby ułatwić zadanie wszystkim początkującym.
Bardzo gorąco zachęcam Was do wypieku domowego chleba, nie ma nic piękniejszego niż zapach świeżego chleba w domu!
SKŁADNIKI:
ZACZYN:
- 150 ml zakwasu żytniego
- 150 g mąki chlebowej
- 80 ml wody
Składniki mieszamy i odstawiamy na 12 godzin w ciepłe miejsce.
CIASTO:
- w/w cały zaczyn
- 850 g mąki orkiszowej typ 720
- łyżka soli
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/5 paczki świeżych drożdży
- 3 łyżki miodu
- 450- 480 ml letniej wody
Świeże drożdże rozmieszaj z wodą i miodem. Wlej do miski z mąką i częściowo wymieszaj, odstaw na 10-15 minut. Dodaj resztę składników. Zagnieć ciasto na chleb. Ciasto może być luźne.
Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy na kolejne od 9 do 12 godzin. Ciasto musi ponad dwukrotnie podwoić objętość i mieć dużo pęcherzyków powietrza.
Po tym czasie ciasto wyjmij na stolnicę i zagnieć trzykrotnie na zakładkę ku środkowi. Przełóż do koszyka obsypanego mąką. Czekamy 40 minut do 1,5 godziny, aż ciasto podrośnie.
Przekładamy na kamień do pieczenia pizzy, bądź blaszkę oprószoną mąką.
Pieczemy 1 godzinę i 10-15 minut. Temperatura pierwsze pół godziny 200 stopni C. Reszta czasu 190 stopni C.
Na dno piekarnika wstawiamy naczynie metalowe z wodą. Chleb będzie miał chrupiącą skórkę.
Studzimy całkowicie.
Gotowe!
Przepyszny!
Domowy chleb- najlepsze co może być! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuń