stycznia 06, 2017

Zapiekanka makaronowa z rybą!


PROSTE PRZEPISY NA OBIAD

Zapiekanka makaronowa z rybą!





Zapiekanka makaronowa to danie, które dość często pojawia się na naszych stołach. Z wielu powodów, po pierwsze szybko się ją robi, smakuje wszytkim domownikom, jest dobrym sposobem na tzw. resztki takie jak: jedna marchewka w lodówce, kawałek cebuli, resztka sera itp. Jest też dość tanim obiadem, sycącym i jest to danie jednogarnkowe, dzięki czemu oszczędzamy czas, a każdy może nałożyć sobie taką porcję jaka mu odpowiada. Zapiekanki makaronowe to też fajny pomysł na przemycenie warzyw w diecie dziecka, jak wiadomo dzieci nie chcą jeść często warzyw, ale w takiej wersji zjadają je niepostrzeżenie. Ja do wielu zapiekanek staram się nie dodawać sera żółtego, jeśli już to stawiam na taki, który ma nadać aromatu jak parmezan, a nie taki który ma skleić zapiekankę i spowodować, że będzie ona tłusta i ciężkostrawna. Przy zapiekankach ważny jest dodatek świeżych bądź suszonych ziół, które dodatkowo nadadzą aromatu daniu. Wybór makaronu pod względem kształtu to rzecz drugorzędna, ale ja najczęściej sięgam po penne, kolanka czy kokardki. Wybieram makarony na bazie mąki durum (najczęściej włoskie). Moja dzisiejsza propozycja to zapiekanka z rybą, dokładnie z morszczukiem argentyńskim, z dodatkiem warzyw korzennych i pomidorów, w wygodnej formie przecieru pomidorowego. Kilka składników, dzięki którym wyczarujesz przepyszny obiad!



PRZEPIS NA RYBĘ

SKŁADNIKI NA ZAPIEKANKĘ MAKARONOWĄ:

- 500 g makaronu penne
- 4 filety morszczuka argentyńskiego (wybierz rybę, którą lubisz)
- 4 ząbki czosnku
- 1 korzeń pietruszki
- 3 marchewki
- 300 ml przecieru pomidorowego z dodatkiem ziół włoskich
- 1/3 kostki masła + do wysmarowania formy
- 1 cebula dymka wraz z szczypiorkiem
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- świeża bazylia (około 30 listków)
- pieprz cytrynowy
- sól różowa
- ewentualnie pomidorki cherry
- 1/2 cebuli


JAK ZROBIĆ ZAPIEKANKĘ?


Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
W rondlu na maśle zeszklij posiekaną cebulę, cebulkę od dymki i czosnek. Obierz marchew i pietruszkę, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do rondla i podlej 150 ml wody, całość duś, aż warzywa będą miękkie. Dodaj przecier pomidorowy, dopraw solą, połową posiekanej bazylii, dymki i ewentualnie dodatkiem ziół włoskich. Zagotuj całość.
Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem. Wyłóż na dno 1/3 część warzyw. Rybę kroimy na mniejsze kawałeczki i każdy dość mocno obsypujemy w pieprzu cytrynowym, układamy na warstwie warzyw. Wykładamy kolejną 1/3 część warzyw, makaron i na sam wierzch warstwę pozostałej masy z warzyw. Na wierzch możemy dodać kosteczki masła. Całość zapiekamy w piecu przez 25 minut w temp 200 stopni C. Grzanie dół + termoobieg.
Po wyjęciu z pieca obsyp posiekanym szczypiorkiem i bazylią.


 Gotowe!

Smacznego i Pięknego weekendu Wam życzę, z całego serducha! 

W końcu zima do Nas zawitała! ;-))))


Zapraszam Was gorąco do odwiedzin mojego konta na Facebooku i Instagramie 





3 komentarze:

  1. Ciekawy przepis. :) Jestem ciekawa jak smakuje ten makaron.
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI