Winter Wish Coffee Latte ;-)))
Zimowe marzenie! Rozgrzewającą, aromatyczna, puszysta, słodka i naturalna! Wszystko to co dobre czerpiemy z natury ;-)
Żurawinowo- porzeczkowa latte z smoothie piernikowym i gęstym sosem tiramisu. Puszysta i gęsta pianka na wierzchu. Ta kawa to marzenie! Marzenie zimowe, które spełniłam ;-) Niesamowita przyjemność, aromat i smak, który nie da się niczym zastąpić. Polecam Wam gorąco. Tą kawę po prostu trzeba wypić!
Jak przygotować zimową kawę Inka?
SKŁADNIKI:
- 2 porcje kawy INKA z orkiszem
- 3 łyżki konfitury z żurawiny
- 4 łyżki zamrożonych czerwonych porzeczek
- 3 pierniczki
- 190 ml mleka 3.2%
- 2 łyżki śmietanki 36%
- 1 łyżeczka sosu tiramisu
- 1 łyżeczka płaska kajmaku
- szczypta kardamonu
- szczypta cynamonu
WYKONANIE:
Kawę inkę zaparz w dwóch osobnych filiżankach do espresso.
70 ml mleka, kajmak, kardamon, cynamon, jedną porcję kawy i pierniczki zmiksuj na gładkie smoothie i wylej na spód szklanki.
Konfiturę z żurawiny i porcję porzeczki czerwonej zagotuj w małym rondelku i przelej po ściance do szklanki.
Pozostałą ilość mleka i śmietanki, spień za pomocą dyszy spieniającej przy ekspresie. Jeśli nie masz ekspresu użyj spieniacza na baterie. Mleko musi być mocno spienione, piana gęsta i sztywna jak na latte. Po ściance delikatnie wlej mleko.
Zaparzoną Inkę z orkiszem wlej po łyżce do szklanki, utworzą się piękne trzy warstwy. Obręcz szklanki udekoruj sosem tiramisu, a na wierzchu posyp porzeczkę.
Gotowe!
PRZEPYSZNE ;-)))))
łał! super pomysł :D
OdpowiedzUsuń