Najlepsza zupa rybna! Bo z polskiej ryby, z polskich stawów, dzisiaj na talerzu wita Was- amur! Amur to ryba słodkowodna, podobna w smaku do karpia, ale jest bardziej delikatniejsza. Ma jasne, subtelne mięso. Jest bardzo łatwa w obróbce i w przygotowaniu. Ryby z polskich stawów możecie już zakupić w ramach nowej oferty sklepów Lidl, dostępne podczas Polskiego Tygodnia.
W asortymencie sklepu znajdują się m.in.: świeże ryby słodkowodne z polskich stawów takie jak: jesiotr, amur, karp, ale także aromatyczne wędliny, zdrowy nabiał i soki 100% z polskich owoców.
Dzisiaj postanowiłam przygotować zupę rybną, którą możecie zjeść będąc na Mazurach czy to pomorzu. Zupa rybna jest bardzo delikatna w smaku, lekko słodkawa, ale smak przełamują kwaskowate pomidory. Ma przepyszny i odświeżający smak, z lekką nutą cytryny.
Serdecznie Was zapraszam!
SKŁADNIKI na 4 porcje:
- 1 filet z amura (dostępny w sklepie Lidl)
- 5 małych marchewek
- 1 korzeń pietruszki
- zielona część pora
- 1 cebula
- 1/2 pęczka lubczyku
- 1/4 pęczka natki pietruszki
- 3/4 słoiczka przecieru pomidorowego
- sól morska
- pieprz cytrynowy
- opcjonalnie: 1 łyżka bulionu w proszku z krewetek
Warzywa zalej zimną wodą i zagotuj. Gotuj na małym ogniu do miękkości warzyw. Wyłów zieloną cześć pora, natkę pietruszki i lubczyku. Rybę obierz z ewentualnych łusek, pęsetą kuchenną usuń ości z filetu. Fielt podziel na mniejsze kawałki. Dodaj do zupy, gotuj około 5 minut. Ryba to delikatne mięso i bardzo szybko będzie gotowa. Dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą i pieprzem. Zagotuj całość. Wyłóż na talerze obsyp natką.
Gotowe!
Zapraszam Was do zapoznania się z ofertą Polskiego Tygodnia w sklepie LIDL
Mmmmm, bardzo apetyczna :)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuń