Dzisiaj chciałam Wam pokazać i podzielić się z Wami pysznym przepisem na śledzia! Zazwyczaj śledzie podajemy albo w zalewie z oliwy, oleju bądź octowej, bądź w formie sałatki czy to z majonezem czy ze śmietaną. Ja dzisiaj jednak chciałabym Was zachęcić do odkrywania nowych i ciekawych połączeń smakowych. I tak o to przygotowałam sałatkę teksturą przypominającą troszkę carpaccio, ze względu na cieniusieńkie plasterki buraczków i gruszki. Ale pierwsze skrzypce gra pięknie wyeksponowany śledź w zalewie z dodatkiem oliwek i kaparów, dzięki czemu ma bardzo ciekawy i lekko śródziemnomorski smak. Sałatka jest lekka, nie obciąża żołądka, pięknie się prezentuje i smakuje wyśmienicie. Myślę, że może być hitem i ozdobą niejednego przyjęcia w gronie najbliższym. Serdecznie Was zapraszam po przepis, który podaje poniżej.
SKŁADNIKI na 4 porcje:
- 1 opakowanie śledzi MR ŚLEDŹ SEKO zielonymi oliwkami i kaparami
- 1 duża lub dwie mniejsze gruszki
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1 burak ugotowany i obrany ze skórki
- kilka jabłuszek kaparowych
- listki bazylii
- oliwa z oliwek + zalewa z opakowania
Gruszki i buraka kroimy na bardzo cieniutkie plasterki.
Cebulkę kroimy w krążki.
Składniki układamy na półmisku zaczynając od buraczka, gruszki, poprzez cebulkę, wykładamy oliwki z opakowania ze śledzi, jabłuszka kaparowe eksponujemy ogonkiem ku górze. Sam wierzch sałatki ozdabiamy całym filetem śledzia. Całość polewamy oliwą i zalewą z opakowania śledzi.
Sałatka powinna postać w lodówce minimum 15-20 minut aby smaki się przegryzły.
Po tym czasie możemy konsumować.
Życzę smacznego ;-)))
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńI tak smakuje!😉😉😉
Usuń