października 04, 2016

Śliwki do mięsa





Dzisiaj bardzo prosty przepis na przepyszne śliwki ze świeżym tymiankiem i anyżem. Bardzo aromatyczne i smaczne danie, idealne do mięs i na kanapki. Fajne, lekko słodkie ale wytrawne.


SKŁADNIKI:

- 12 - 15 dojrzałych ciemnych śliwek
- 1 gwiazdka anyżu
- kilka ziaren kardamonu
- odrobina cynamonu
- 4 łyżki oliw z oliwek
- 1 łyżka oleju kokosowego rafinowanego
- sól, pieprz bądź chili
- świeży tymianek (listki dość spora ilość)
- 1 chlust białego wina
- chlust wody
- 3 łyżki octu winnego

W rondlu na oliwie i oleju podsmażaj przez 12 minut śliwki, wraz z przyprawami i octem, dodaj wino i poczekaj aż odparuje. Dodaj troszkę wody, aby śliwki były całe zamoczone w sosie i gotuj przez 10 minut. Na sam koniec dodaj świeży tymianek całość zagotuj. 




Smacznego!

1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI