Ciasto na Halloween!
Sernik z masą z dyni na kruchym spodzie z dodatkiem czekolady.
Delikatnie kremowy i bardzo puszysty spód zapewnia pyszne doznania przy konsumpcji sernika. Zastanawiałam się dość długo jakie ciasto przygotuje na Halloween, tak aby smakowało najmłodszym jak i dorosłym, i wymyśliłam sobie sernik. Sernik to ciasto, które można przygotować dzień przed Halloween a i tak będzie smakować wybornie. Serniki mają to do siebie, że najlepiej smakują następnego dnia. Poprzez dodanie do ciasta masy dyniowej z aromatycznymi przyprawami i czekoladą ciasto nabiera tego unikatowego smaku i charakteru związanego z ciągle jeszcze chyba dla nas nowym zwyczajem Halloween. Ciasto robi się dość łatwo, jest przewidziane na standardową blaszkę prostokątna do piekarnika.
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 500 g mąki pszennej typ 480
- 4 żółtka
- 1 białko
- 3 łyżki śmietany
- 190 g cukru pudru
- 200 g masła z lodówki
- łyżka mleka lub maślanki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Z w/w składników zagniatamy szybko ciasto i wstawiamy do lodówki na 20 minut.
MASA SEROWA:
- 750 g sera twarogowego z wiadereczka (do wypieku serników)
- 3 białka
- 1 całe jajko
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 60 g cukru pudru
- 1 opakowanie przyprawy do sernika (w zastępie dodaj 1 cukier waniliowy, 1/4 łyżeczki kardamonu i 2 łyżki soku z pomarańczy)
- 1 łyżka masła
Całość zmiksuj blenderem, tak aby nie potrzebnie, nie napowietrzać masy serowej, wtedy sernik nam nie popęka podczas pieczenia.
MASA DYNIOWA:
- 2 szklanki pokrojonej w kostkę i obranej dyni piżmowej (nie używaj innego rodzaju dyni, ewentualnie Hokkaido, inne dynie się nie nadają do ciasta, są za wodniste, mdłe i nie słodkie)
- 50 g masła niesolonego
- 50 g cukru pudru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki czekolady na gorąco w proszku (użyj tej prawdziwej)
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 jajko
Dynię podsmażaj w rondelku na maśle, aż całkowicie się rozpraży. czynność tą robimy bez pokrywki, tak aby cała wilgoć odparowała z dyni. Dodajemy cukier, czekoladę, cynamon i mieszamy masę. Do przestudzonej masy dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną, szybko mieszamy trzepaczką, masę zagotowujemy ponownie.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylep nią ciastem. 1/4 ilość ciasta odłóż na bok, będziemy go używać do zrobienia kratki na wierzchu ciasta.
Na wylepione ciasto posyp 2-3 łyżki kakao lub czekolady na gorąco, ten zabieg sprawi, że sernik "nie przemoknie" na ciasto. Ciasto będzie pulchne.
wylewamy delikatnie masę serową, łyżką wyrównaj powierzchnię.
Na masę serową wylewamy masę dyniową, najlepiej delikatnie zrobić to łyżką, wykładając masę porcjami.
Z odłożonej 1/4 porcji ciasta, robimy wałkiem blat na stolnicy i kroimy go na cienkie paski, które układamy w kratownicę na serniku.
Ciasto pieczemy w piekarniku, grzanie dół i góra - to bardzo ważne przy sernikach, dzięki temu sernik piecze się równomiernie i nie pęka przy pieczeniu, zachowuje równą powierzchnię.
Sernik piekłam 1 godzinę i 20 minut w temp 165 stopni C.
Sernik studzimy całkowicie.
Nigdy nie kroimy gorącego ani ciepłego sernika.
Serdecznie polecam- Wam czytelnikom mojego bloga, jak i wszystkim kobietom
odwiedzającym portal kobieceporady.pl. Zapraszam Was do wspólnej lektury i pieczenia, które daje tyle radości ;-))))
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń