Makaronowe Mistrzostwa Barilla Cup!
Kochani chciałabym Was serdecznie zaprosić na krótką relację z bardzo ciekawego wydarzenia jakim były Makaronowe Mistrzostwa Barilla Cup. Każdy z nas kocha makaron i dania z nim przygotowane. Wielką sztuką jest, je przygotować tak, aby skradły i serca, i podniebienia najlepszym krytykom. Dzisiaj mam dla Was nie lada gratkę, bo będziecie mogli poznać jeden ze zwycięskich przepysznych przepisów. Jak i również mam dla Was małą niespodziankę ale o tym poniżej ;-)
Zapraszam ;-)
Miłośnicy kuchni włoskiej w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Soho Factory walczyli w ramach Makaronowych Mistrzostw Barilla Cup o nagrodę główną czyli Mistrzostwo Barilla Cup i wycieczkę do Parmy. Ich zadaniem było przygotowanie potrawy konkursowej z wcześniej wybranych składników. Na przygotowanie dania konkursowego było 45 minut.
Jury w składzie Tessy Capponi-Borawskiej, Natali Paździor – zwyciężczyni Master Chef Junior, Pauliny Zduniak – redaktorki portalu Ugotuj.to, Bartka Kieżuna – Krakowskiego Makaroniarza, zwycięzcy zeszłorocznej edycji Barilla Cup, czy przedstawicieli firmy Barilla we własnej osobie, miało za zadanie wyłonienie zwycięskiego dania, co wcale nie należało do łatwych zadań, bo każdy z uczestników włożył całe serce w wykonanie swojego dania.
O tym, że się opłacało stanąć do walki i dać z siebie wszystko, przekonali się Monika Pawłowska i Andrzej Kukuryk – zdobywcy I nagrody Barilla Cup.
Wśród dziennikarzy i blogerów nagrodzony został „Grillowany łosoś podany z tagliatelle Barilla z sosem z szyjek rakowych z dodatkiem chrustu z pora i pesto z rukoli” – potrawa Moniki Pawłowskiej, redaktor magazynu Kurier TV. Był to przepis, który nie miał sobie równych. Wśród konsumentów natomiast wygrało „Spaghetti Barilla all’ amatriciana” autorstwa Andrzeja Kukuryka – danie oparte na kilku składnikach.
Poniżej prezentuję Wam zwycięskie dania w formie fotografii, jak i też przepis! A wszytko to dzięki uprzejmości Barilla Cup.
Kochani koniecznie wypróbujcie to danie, zapiszcie w zeszycie i smakujcie!
Przepis nagrodzony wśród dziennikarzy i blogerów: Tagliatelle Barilla z grillowanym łososiem podane z sosem z szyjek rakowych z dodatkiem chrustu z pora i pesto z rukoli.
Lista składników:
Makaron Tagliatelle Barilla
- 20 dag szyjek rakowych
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- ok. 100 ml. białego wytrawnego wina
- sól, pieprz do smaku
- 2-3 łyżki zmiksowanych pomidorów z puszki
- ok. 2 łyżeczek posiekanego koperku
- olej
- 4 kawałki łososia po ok. 15 dag
- cytryna
Chrust:
- ok. 10 cm białej części pora
- olej
Pesto:
- pęczek rukoli
- oliwa
- parmezan
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Na głęboki, mocno rozgrzany olej wrzuć pokrojony w słupki por i smaż ok. minuty, aż zrobi się brązowy. Zdejmij z patelni.
2. Na niewielkiej ilości oleju zeszklij pokrojoną w kostkę szalotkę z czosnkiem. Po chwili wrzuć rozmrożone i odciśnięte szyjki rakowe. Zalej całość winem. Poczekaj, aż się lekko zredukuje, po czym dołóż śmietankę i dopraw sos solą z pieprzem. Gdy zacznie gęstnieć, dodaj 2-3 łyżki zmiksowanych pomidorów. Całość dokładnie wymieszaj z posiekanym koperkiem.
3. Rukolę zalej wrzątkiem. Po chwili odlej, dodaj ok. łyżki tartego parmezanu oraz sól i pieprz do smaku. Dolej oliwę i całość zmiksuj blenderem.
4. Rybę skrop cytryną, posyp delikatnie solą oraz pieprzem i włóż na rozgrzany olej najpierw skórką do góry. Po ok. 2 minutach przełóż rybę na drugą stronę i dosmaż tak, by skórka była chrupiąca.
5. Tagliatelle Barilla ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Po odcedzeniu przełóż makaron na patelnię z sosem rakowym i wymieszaj.
6. Przełóż na talerze makaron wymieszany z sosem z szyjek rakowych. Następnie połóż usmażonego łososia i ułóż chrust z pora. Udekoruj całość pesto z rukoli.
Smacznego!
A teraz zapowiedziana niespodzianka ;-)
Mini Konkurs, jest na prawdę bardzo łatwy, miły i przyjemny, a nagrodami są pyszne upominki od Barilla (fundator nagrody).
Do wygrania jest 5 opakowań makaronów i dwa sosy od BARILLA
WARUNKI KONKURSU:
Aby wsiąść udział w konkursie pod tym postem w komentarzu odpowiedzcie na pytanie:
JAKIE DANIE PRZYGOTOWAŁBYŚ Z UŻYCIEM MAKARONU BARILLA?
Zatem do dzieła ;-)))
Wystarczy krótki opis😃
Np. Makaron ze szpinakiem, czosnkiem i serem.
Ale macie pełną dowolność w odpowiedziach😃
Wystarczy krótki opis😃
Np. Makaron ze szpinakiem, czosnkiem i serem.
Ale macie pełną dowolność w odpowiedziach😃
CZEKAMY NA WASZE ZGŁOSZENIA DO 30-10-2016 DO GODZINY 23:59
Życzymy powodzenia!
REGULAMIN
1.
Uczestnicy mogą przesyłać zgłoszenia od 25.10.2016
r. do 30.10.2016 do godz. 23.59
2. Odpowiedź, w
formie PISEMNEJ winna być udzielona poprzez komentarz pod postem konkursowym z
zastrzeżeniem, że przesłanie odpowiedzi w inny sposób do Organizatora nie
stanowi odpowiedzi na zadanie konkursowe.
3. wyniki ogłosimy do 3 listopada 2016 r do godz 23:59 na blogu
smykwkuchni.blogspot.com.
4. fundatorem nagrody jest Barilla Poland Sp. z o.o., ul.
Poleczki 23, Warszawa
5. wygrywa jedna osoba, która zdaniem autora
bloga smykwkuchni.blogspot.com udzieli najbardziej interesującej i kreatywnej
odpowiedzi
6. Wysyłka nagrody odbywa
się tylko na terenie
Rzeczypospolitej Polskiej
7. W Konkursie może
wziąć udział osoba fizyczna, która posiada, miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej
Polskiej
8. Osoby, które mają
ograniczoną zdolność do czynności prawnych, mogą wziąć udział w Konkursie tylko
pod warunkiem uzyskania uprzedniej zgody ich przedstawiciela ustawowego na
udział w Konkursie.
9. W
momencie przystąpienia do konkursu, Uczestnik wyraża zgodę następującej treści:
„Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach związanych z
przeprowadzeniem Konkursu i wyłonieniem Zwycięzców. W przypadku wygranej
wyrażam zgodę na publikację moich danych osobowych w zakresie imienia i
nazwiska na blogu SMYKWKUCHNI pod adresem:
http://smykwkuchni.blogspot.com . Dane osobowe nie będą udostępniane innym
podmiotom. Przysługuje mi prawo dostępu do moich danych oraz ich poprawiania.
Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne dla realizacji ww. celów.”
10. Nagrodą
w konkursie jest 5 (pięć) makaronow i 2 (dwa) sosy marki Barilla.
11. Nagrody nie mogą być
wymienione na gotówkę, ani na inne nagrody rzeczowe.
12. W celu odebrania
nagrody uczestnik jest zobowiązany do przesłania w wiadomości prywatnej na
adres smykwkuchni@gmail.com następujących danych: a) Adres e-mail
b) Imię i nazwisko c) Adres zamieszkania. Brak potwierdzenia, w ciągu 48 godzin
od dnia ogłoszenia wyników w konkursie jest równoznaczny z rezygnacją
przez uczestnika konkursu z odbioru nagrody.
13. Nagrody przyznane w
Konkursie zostaną wysłane pocztą do 28 dni od dnia otrzymania
potwierdzenia, o którym mowa w pkt. 12,
14. Używanie
w odpowiedziach słów powszechnie uznanych za niedozwolone, obelżywe lub
zamieszczania innych wypowiedzi naruszających prawa osób trzecich mogą zostać
usunięte i nie będą brane pod uwagę.
POWODZENIA!
Moim ulubionym daniem z makaronu Barilla jest Casarecce z cukinią, białym winem i grana padano
OdpowiedzUsuńSmaczne, szybkie i zdrowe włoskie danie obiadowe, pyszne!
Składniki
25 dag makaronu casarecce
1/2 cukinii
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryczki chilli
2 cebule szalotki
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy extra virgine
100 ml białego wytrawnego wina
200 ml słodkiej śmietanki 22%
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
50 g sera grana padano
1 łyżeczka włoskiej przyprawy do dań z bazylią i oregano
Sól morska do smaku
Pieprz czarny do smaku
natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania
1.
Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy posiekaną szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, szklimy, dodajemy pokrojoną na paski paprykę, chili oraz cukinię pokrojoną w plasterki, dusimy chwilkę, wlewamy wino, mieszamy do odparowania, dodajemy tuńczyka osączonego z zalewy oraz wlewamy śmietankę, trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zacznie gęstnieć, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz włoską przyprawą.
2.
Makaron gotujemy jak w przepisie na opakowaniu, odcedzamy gorący dodajemy do sosu, mieszamy całość, posypujemy startym serem grana padano, oraz natką pietruszki. Serwujemy prosto z patelni. Smacznego!
Pozdrawiam cieplutko
Agata Skiba
Dziękujemy!
UsuńJa uwielbiam makaron pod każdą postacią tak więc z mięsem mielonym a'la spaghetti,z pulpecikami drobiowymi w sosie pieczarkowym,ztuńczykiem w pomidorach czy też z białym serem
OdpowiedzUsuńDziękujemy!
UsuńJa uwielbiam makaron pod każdą postacią tak więc z mięsem mielonym a'la spaghetti,z pulpecikami drobiowymi w sosie pieczarkowym,ztuńczykiem w pomidorach czy też z białym serem
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w konkursie zapraszamy na stronę po wyniki
Usuńhttp://smykwkuchni.blogspot.com/2016/11/wyniki-konkursu.html
A ja ostatnio posmakowałam pysznego makaronu z sosem z pieczonej cukinii, prażonego sezamu, podsmażonego czosnku i cebuli ( wszystkie składniki zblendowane razem ) posypane na wierzchu dowolnym żółtym serem ( wg własnych preferencji ). Pychotka ;)
OdpowiedzUsuńdziękujemy oj smakowało na pewno ;-)
UsuńJak makaron jesienią to tylko z grzybami leśnymi. Właśnie konsumuję,mniam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w konkursie zapraszamy na stronę po wyniki
Usuńhttp://smykwkuchni.blogspot.com/2016/11/wyniki-konkursu.html
Uwielbiam makaron z dynią i boczkiem. Proste i szybkie, ale pyszne danie.
OdpowiedzUsuńSkładniki na 2 porcje:
150 g makaronu pełnoziarnistego penne Barilla
100 g boczku
200 g dyni
1 cebula
2 zabki czosnku
50 g pestek dyni
50 g startego żółtego sera
pieprz, sól do smaku
olej lub smalec do podsmażenia
Dynię i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Boczek także. Wszystko podsmaż aż dynia zmięknie. Dodaj czosnek i przypraw solą i pieprzem. Makaron ugotuj al dente i wymieszaj z zawartością patelni. Na talerzach posyp startym serem i pestkami dyni. Można dodać też natkę pietruszki.
Pozdrawiam,
Dariusz Ł.
Dziękuję za udział w konkursie zapraszamy na stronę po wyniki i GRATULUJEMY! ;-)))
Usuńhttp://smykwkuchni.blogspot.com/2016/11/wyniki-konkursu.html
Przygotowałabym moje ulubione danie czyli "Makaron Z Sosem Mięsnym I Warzywami"
OdpowiedzUsuńSzybko się go robi i ekstra smakuje :)
Składniki na 2 osoby:
około 200 gr makaronu rurki (pióra) Barilla
około 250 gr mięsa mielonego
3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 mała cebulka
1 mała marchewka
1 mały korzeń pietruszki
mały kawałek selera
słodka i ostra papryka
1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy
6-7 łyżek słodkiej śmietanki 30 %
sól, pieprz do smaku
olej/oliwa do smażenia
1. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
2. Marchewkę, korzeń pietruszki oraz seler ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Rozgrzewamy patelnie z olejem/oliwa i przesmażamy pokrojona w kostkę cebulkę, kiedy delikatnie się zeszkli dodajemy warzywa i przesmażamy całość kilka minut.
3. Następnie przekładamy mięso do naszych warzyw z cebulką i przesmażamy rozdrabniając je na malutkie kawałki. Przyprawiamy całość solą, pieprzem, kurkumą oraz papryką ostrą i słodką. Dusimy pod przykryciem kilka minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy ( dodajemy tyle aby nam smakowało ;)
Kiedy zawartość naszej patelni będzie już gotowa, dodajemy na sam koniec śmietankę słodką aby utworzył się sos.
Następnie przekładamy makaron do sosu i mieszamy. Podajemy posypane delikatnie natka pietruszki. Smacznego !!!
Dziękuję za udział w konkursie zapraszamy na stronę po wyniki
Usuńhttp://smykwkuchni.blogspot.com/2016/11/wyniki-konkursu.html
Przygotowałabym pyszne tagliatelle z sosem z pesto z suszonych pomidorów z krewetkami, białym winem i orzeszkami pinii.
OdpowiedzUsuńPotrzebujemy:
500 g makaronu tagliatelle Barilla
120 g czerwonego pesto, z suszonych pomidorów (najlepiej domowego)
300 g obranych krewetek
3 łyżki orzeszków pinii
suszone pomidory w oleju
125 ml białego wina
2 ząbki czosnku
Makaron tagliatelle ugotować al dente. Umyte i obrane krewetki (bez pancerzy) przekroić na pół i krótko podsmażyć na oleju razem z posiekanym czosnkiem. Pomidory suszone w oleju pokroić w paski i razem z orzechami pinii dodać do krewetek. Dodać czerwone pesto, wino i całość krótko podgrzać. Dodać ugotowany al dente makaron, wymieszać, krótko podgrzać i doprawić do smaku cytryną, ewentualnie solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
Aneta