października 23, 2016

Kaczka w jabłkach


Niedzielny obiad to zawsze wyjątkowy czas dla większości z nas. Mamy chwile by wreszcie spotkać się troszkę dłużej z bliskimi i rodziną. Często podajemy wtedy tradycyjne dania. I właśnie dzisiaj jedno z nich. Kaczka w jabłkach. Kiedyś na samą myśl, że muszę "robić" kaczkę oblewał mnie zimny pot. Ale "nie taki diabeł straszny jak go malują". Dzisiaj przygotowuje pyszne i mięciutkie kaczki z chrupiącą skórką. Wszytko to kwestia praktyki i wiedzy jak postępować z tym mięsem.
Pierwsza ważna zasada, to pamiętajcie kaczkę piecze się dłużej niż inny drób. Kaczkę około 1,8 kg (tuszka) pieczemy około 2 godzin w temp 170- 180 stopni. Czasami warto też ten czas wydłużyć. Kaczkę trzeba też co jakiś czas podlewać wytapiającym się tłuszczem wtedy jest soczysta i mięciutka, a nie sucha i twarda.
 Dzisiaj prezentuje Wam kacze udka w jabłkach, przygotowałam je w naczyniu żeliwnym, dzięki czemu kaczka mogła "dochodzić" dłużej w niższej temperaturze. 
Podaje przepis poniżej ;-)


SKŁADNIKI:

- 2 udka z kaczki
- 4 małe kwaskowate jabłka
- przyprawa do drobiu (ale nie do kurczaka!)
- 4-6 ząbków czosnku
- 1/2 cebuli czerwonej
- odrobina majeranku
-1/2 szklanki wody
- troszkę oleju do natłuszczenia naczynia żeliwnego

Kaczkę przygotowywałam na kuchni (indukcja) nie w piekarniku. Początkowo rozgrzewamy delikatnie i pomału naczynie żeliwne wcześniej wysmarowane olejem. Układamy skórą do dołu kaczkę wcześniej zamarynowaną na 3 godziny w przyprawach. Tłuszcz ze skóry kaczki będzie się wytapiał, dzięki czemu stanie się ona cieniutka i chrupiąca. Kaczkę obracamy na drugą stronę i też podsmażamy. Dodajemy czosnek, cebulę, wodę i przykrywamy pokrywką. Dusimy na małym ogniu przez godzinę i 20 -30 minut, co jakiś czas podlewając kaczkę. Dodajemy jabłka i dusimy kolejne 10 do 30 minut. Cechą charakterystyczną świadczącą o tym, że kaczka jest już dobra, jest fakt, że skórka na nóżce skurczy się i odsłoni się kość (jak na zdjęciu poniżej). Kaczkę wykładamy polewamy sosem, wykładamy jabłka. 
Ja nie dodawałam już soli, bo moja przyprawa do kaczki jest dość słona i to wystarcza. Jeśli Twój sos nie jest słony to dodaj sól. Smak możesz dodatkowo wzbogacić gałązką rozmarynu i łyżeczką miodu.



Smacznego!

1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI