października 22, 2016

Smażony kalafior w cieście. Pomysł na kalafiora!



Pomysł na kalafiora! 

Przepis na kalafiora w cieście smażonego w głębokim oleju, chodził już za mną od dłuższego czasu. To taki zdrowszy substytut frytek. Ma w sobie nadal coś, z fast foodu i nie zdrowej kuchni, ale mimo wszytko jest przygotowywany w lżejszy sposób. Myślę, że raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić i zjeść coś smażonego. Kalafior przygotowałam w cieście z dodatkiem mielonego siemienia lnianego. Jadłeś kiedyś? Ja pierwszy raz mielone siemie lniane jadłam dopiero w tym roku i pamiętam moje mega zdziwienie, kiedy okazało się, że smakuje bardzo dobrze, a w smaku przypomina orzechy. I kompletnie nie przypomina smaku standardowych brązowych ziarenek. Kalafior smażony w takim cieście, okazał się strzałem w dziesiątkę. Jest po prostu pyszny! Podałam go z sosem jogutoro-majonezowym z dodatkiem chrzanu wasabi i pietruszki. Jak go przygotować by nie chłonął  zbyt dużo oleju rzepakowego, sprawdźcie sami poniżej!

Przepis na kalafiora w cieście 




Jak przygotować kalafior?


SKŁADNIKI:

- 1 kalafior
- woda i sól

- 2 jajka rozmiar L
- 4 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka mąki pszennej (bądź kukurydzianej wersja bezglutenowa)
- pieprz, sól
-olej rzepakowy do smażenia około 1/2 litra

Kalafior myjemy i rozdzielamy na małe różdżki. 
Gotujemy w osolonej wodzie od momentu zagotowania max. 7- 9 minut. Ma pozostać all dente.
Kalafior odcedzamy bardzo dokładnie na sicie i studzimy całkowicie.
Jajka roztrzepujemy dodajemy mąkę, siemię lniane i przyprawy. Powstałe ciasto odstawiamy na 10 minut. Ciasto będzie gęste i kleiste i takie am być, aby bez problemu oblepiało każdą różdżkę kalafiora.
Każdą obgotowaną różdżkę maczamy dokładnie w cieście i wrzucamy na gorący olej. Smażymy w głębokim rondlu na złoty kolor. Ja na raz smażyłam około 6- 7 różdżek.
Wyjmujemy je za pomocą łyżki cedzakowej na sito, potem na ręcznik papierowy.
Dzięki temu, że kalafior został obgotowany już nie chłonie oleju, a samo ciasto z dodatkiem dużej zawartości jajek ładnie się smaży.
Kalafior ma pyszny orzechowy smak.
Super danie i dla dzieci i dla dorosłych.



Jak zrobić dip do kalafiora?


Kalafior podałam z prostym sosem -dipem. Zmieszałam 4 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżkę majonezu, 1 łyżką śmietany 12%, 1 łyżeczkę chrzanu z dodatkiem wasabi, i 1/5 pęczka natki pietruszki. Doprawiłam solą. Sos odstawiłam na godzinę aby się przegryzł.

Całość komponowała się na prawdę smacznie i odkryliśmy nowy i bardzo ciekawy pomysł na kalafiora, do którego będziemy wracać!


Życzymy Wam smacznego!

Dajcie znać czy przepis przypadł Wam do gustu ;-)))

Pięknego weekendu!



4 komentarze:

  1. Świetny pomysł Karola :-) Jeszcze dziś kupię kalafior
    P.s. Świetny jest ten twój blog :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis. Idealny na przyjęcia i jako przekąska podczas filmów prawda?:) Zapraszam na kluseczki dyniowe! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI