września 15, 2016

SZARLOTKA LEŚNA





Cześć Wam po krótkiej przerwie, dzisiaj pyszności i słodkości specjalnie dla Was. Pyszne ciasto kruche z dużą ilością jabłek, jagodami i jeżynami, z dodatkową porcją bezy. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i jest dość tanie w wykonaniu. Szarlotka leśna bo tak nazwałam to ciasto, okazała się strzałem w dziesiątkę podczas spotkania rodzinnego. Zerknijcie na listę składników i upieczcie to ciasto ;-)



SKŁADNIKI:

CIASTO:

- 200 g masła z lodówki
- 430 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 1 białko
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany
- 130  cukru

W/w składniki bardzo szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut.


FARSZ:

- 5 jabłek kwaskowatych
- 1 szklanka jagód
- 1/3 szklanki jeżyn
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. W dłoniach mocno wyciśnij sok. Sok odlej do szklanki i możesz go wypić. Jabłka wymieszaj z owocami, cukrem i cynamonem.

BEZA:

- 3 białka
- 4 łyżki cukru

Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i ubij na sztywno.

Wyjmij ciasto z lodówki podziel na dwie części. 3/4 części ciasto wylep dużą tortownicę, wyłóż masę z jabłek i owoców leśnych, następnie bezę i resztę ciasta, które rozwałkowałam na paseczki.
Ciasto pieczemy przez godzinę w temp. 160 stopni C, grzanie dół + termoobieg.
Ciasto studzimy całkowicie.

Smacznego!





1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI