września 10, 2016

Curry zupa- krem z pieczonych warzyw




Dzisiaj zupa krem. Krem z pieczonych warzyw o smaku curry, podany z ciepłą grzanką z oliwą z oliwek i grillowanymi pomidorkami koktajlowymi. Bardzo prosta w wykonaniu zupa-krem, bardzo smaczna, aromatyczna i sycąca. Polecam na obiad bądź kolację. Do przygotowania zupy wykorzystałam warzywa takie jak: czerwoną paprykę, pomidory malinowe, czosnek i cukinię. Całość ma bardzo fajny aromatyczny smak dzięki curry. Sprawdźcie listę składników i przygotujcie to danie, myślę, że Wam się spodoba.



SKŁADNIKI - 4 porcje

- 1 duża papryka czerwona
- 3 pomidory malinowe- dojrzałe
- gałązka pomidorów koktajlowych
- 1 mała cukinia
- 3 ząbki czosnku
- przyprawa curry 2 łyżeczki
- 200 ml wody
- sól, pieprz
- miód
- oliwa z oliwek

Warzywa myjemy, kroimy na mniejsze części. Układamy na blaszce do pieczenia. Miód i oliwę z oliwek mieszamy z odrobiną wody. Polewamy warzywa i pieczemy do momentu kiedy będą się karmelizować około 30 do 40 minut. Pieczywo rumienimy na złoty kolor.
Pomidorki koktajlowe po upieczeniu zostawiamy na blaszce.
Warzywa podlewamy wodą i dusimy w garnku z przyprawami przez 15 minut. Całość miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy solą.
Zupę przelewamy do kubków bądź na talerze, dekorujemy pomidorkami koktajlowymi, mocno skrapiamy oliwą z oliwek. Podajemy z grzanką pieczywa.

Smacznego 


1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI