września 18, 2016

SPAGHETTI IDEALNE ;-)






Spaghetti w dyniowym sosie z pastą paprykową!

Food photography by Karolina Smyk




Pyszności! Uwielbiam to połączenie smaków! Wyrazisty i charakterystyczny ser, ponadto kremowy niczym mus, sos z dyni piżmowej, z dodatkiem aromatycznej pietruszki, czosnku i przypraw, całość zwieńczona pastą z papryki czerwonej. Danie tak pełne smaku, tak idealnie skomponowane, każdy aromat uzupełnia się i dopełnia tworząc jednolity i co tu dużo mówić pyszny smak. Całość podana z prawdziwym makaronem z mąki Amber Durum i oprószona serem. Takie obiady można by było jadać codziennie i na pewno by się nie nudziły. Ten przepis dodaje do swoich ulubionych. Spaghetti jest wyśmienite i godne uwagi jak i polecenia. Serdecznie namawiam Was do wypróbowania przepisu.





 SKŁADNIKI:

- spaghetti Malma N 41

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

SOS DYNIOWY:

- 1/3 małej dyni piżmowej
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 1/4 pęczka natki pietruszki
- śmietana kremowa
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- szczypta cynamonu
- szczypta chili
- szczypta imbiru
- szczypta kardamonu
- 100 ml wody

Na oliwie zeszklij czosnek i posiekaną szalotkę, dodaj pokrojoną i obraną dynię. Całość duż pod przykryciem aż się rozpraży. Dodaj przyprawy i wodę. Zagotuj całość przez 10 minut. Zmiksuj blenderem na gładką masę, dodaj śmietankę i zagotuj na małym ogniu sos. Dopraw solą i ewentualnie sokiem z cytryny. Dodaj posiekaną pietruszkę.


PASTA PAPRYKOWA:

- 2 papryki czerwone
- papryczka chili do smaku
- 1 łyżeczka miodu
- 1/3 szklanki wody
- sól
- łyżka masła

Paprykę sparz wrzątkiem, przykryj folią tak aby zaparowała. Po czym szybko usuń skórkę z papryki. Miąższ kroimy na kostkę, podsmażamy na maśle z miodem, papryczka chili (dodaj tyle ile uważasz, ja lubię dość ostre), dodaj wodę, przykryj pokrywką i duś przez 15 minut. Całość zmiksuj blenderem na gładka masę.




Ugotowany makaron, dodajemy do sosu dyniowego, dokładnie mieszamy. Nakładamy na talerze. Następnie doajemy po łyżce pasty paprykowej. Całość oprószamy startym serem np. parmezanem.


Pyszności!

Serdecznie polecam!

Życzę smacznego i koniecznie dajcie znać jak zrobicie na obiad lub kolację ;-)))

Pięknego dnia!



4 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI