września 17, 2016

Naleśniki gryczane z sosem dyniowym i grillowaną kukurydzą. Pycha!



 




SEZON NA DYNIĘ!





Cześć Wam! Ostatnio czarowałam z taką jedną pękatą i pomarańczową w kuchni, oj się działo, oj pachniało i jak smakowało! Mniammm! Sezon na dynię ruszył pełną parą. Moja ulubiona to dynia piżmowa Hokkaido, bardzo mocno pomarańczowa, o gęstym miąższu, idealna do zup, sosów, ciast czy do wytwarzania syropu do kawy. Jest dość słodka a jej miąższ po upieczeniu aksamitny w smaku. Dzisiaj właśnie z takiej dyni przygotowałam pyszny i gęsty sos pomarańczowy o dość wyraźnym smaku, z dodatkiem mleczka kokosowego. Sos był mi niezbędny do cieniutkich naleśników gryczanych z dodatkiem ziół, całość podałam z grillowaną kolbą kukurydzy i kostką z awokado. 
Danie prezentowało się i przede wszystkim smakowało wybornie. Na pewno będę do niego często wracać. Sprawdźcie czego potrzebujecie do przygotowania tego dania.






SKŁADNIKI:


 NA NALEŚNIKI GRYCZANE:

- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 duże jajko
- 1,5 szklanki wody gazowanej
- 1/4 szklanki mleka kokosowego
- sól
- mieszanka ziołowa ulubiona
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

W/w składniki wymieszaj trzepaczką na jednolitą gładką masę odstaw na 15 minut. Smaż cieniutkie naleśniki na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek.


KUKURYDZA GRILLOWANA:

- kolba kukurydzy + masło

Na rozgrzanej patelni grillowej grillujemy z każdej strony kolbę kukurydzy posmarowanej masłem.


SOS DYNIOWY:

- 1/2 małej dyni Hokkaido
- 1/2 puszki mleczka kokosowego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 3/4 szklanki wody
- 1/2 kostki rosołowej

Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek i cebulę kroimy w cienkie plasterki.
W rozgrzanym woku smażymy na rozgrzanej oliwie czosnek i cebulę, prażymy przez 10 minut. Dodajemy dynię, podsmażamy przez 15 minut. Przykrywamy pokrywką i prażymy przez kolejne 10 minut, dodajemy wodę, kostkę rosołową i curry. Całość gotujemy przez kolejne 10-15 minut. Masę miksujemy blenderem na gładką i aksamitną. 

dodatkowo: awokado do podania


Naleśniki polewamy gorącym sosem, posypujemy kukurydzą grillowaną i pokrojonym awokado.



Gotowe!

Życzę smacznego!






3 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI