września 02, 2016

Sałatka z łososiem i figami





Cały czas kontynuuję cykl przepisów na sałatki w ostatnich dwóch tygodniach było ich już całkiem sporo. Bardzo przypadła Wam do gustu sałatka z kurczakiem w wersji tropikalnej, ale nie tylko Wam, przepis udostępniło kilka dużych profili Facebooków, jest mi z tego powodu bardzo miło. To takie cudowne uczucie jak wstajesz rano sprawdzasz telefon a tam tylu ludzi mówi - pisze, że super pomysł i piękne zdjęcia, jak i stylizacja. Komuś może wydawać się to dziwne ale ja siedząc po drugiej stronie monitora, przygotowuje wszystko sama. Wymyślam przepis, dobieram składniki, przygotowuję całą sesje foto, piszę post i nawet nie zdajecie sobie sprawy ile to pochłania czasu i ile daje radości kiedy to co robimy przynosi słowo uznania i poklepania po ramieniu. Bardzo Wam dziękuję za tak liczne odwiedziny mojej strony. Ostatni miesiąc jest dla mnie wyjątkowy, aż ponad 220 000 wejść na bloga. Kiedyś tyle osób odwiedzało moją stronę rocznie, dzisiaj w miesiąc. Wow! Cóż mogę powiedzieć bardzo Wam wspaniali czytelnicy dziękuję! Każdego dnia dwoje i troje się aby było tu pięknie i w pełni profesjonalnie, staram się dbać o każdy szczegół. Mam nadzieję, że zostaniecie ze mną również dalej. Sami też możecie zaobserwować moje poczynania i postępy- które czasami idą topornie, w fotografii kulinarnej, która skradała moje serce całkowicie. Wiem jaki ogrom pracy przede mną, znam swoje błędy staram się je eliminować. Mam nadzieję, że będziecie mi kibicować, i że razem ugotujemy niejeden pyszny posiłek. ;-)
Wracając do sedna naszego dzisiejszego postu, przygotowałam sałatkę z figami. Już ostatnio wspominałam Wam, że warto korzystać z tych owoców póki są, by potem nie żałować, kiedy się skończą. Figi można spożywać na słodko jak i na wytrawnie. Bardzo lubią połączenie z orzechami, przyprawami korzennymi, miodem, oliwą czy też świeżymi ziołami takimi jak choćby rozmaryn. Dzisiejsza propozycja sałatki, to danie obiadowe, bądź spożywane jako obiadokolacja. Jest mimo to jest lekka, sycąca i wciąż bardzo wakacyjna.
Zerknijcie na listę składników ;-)




SKŁADNIKI:

- porcja makaronu Penne rigate Lubella
- 1 figa
- 2 plastry łososia wędzonego
- 2 łyżki zielonego groszku
- rukola 
- posiekane zioła: pietruszka, bazylia i melisa
- orzechy włoskie

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Figę kroimy na ósemki, łososia dzielimy na mniejsze kawałki. Zioła siekamy, mieszamy z oliwą z oliwek. Ugotowany makaron wmieszaj z ziołami, dodaj pozostałe składniki, ułóż na talerzu. Sałatkę polej obficie sosem (przepis poniżej).

dressing: 5 łyżek wody, 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka soku z limonki, łyżeczka musztardy angielskiej z curry, łyżeczka miodu, sól, bazylia, pietruszka lub kolendra (całość miksujemy na gładki sos)





3 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI