września 03, 2016

Gofry z cukrem pudrem


Idealny pomysł na pyszne śniadanie dla dzieci i dorosłych! Ostatnio na blogu podawałam Wam przepis na gofry czekoladowe, który to przypadły Wam do gustu. Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam przepis na gofry blondi, tj. z użyciem mleka kokosowego. Gofry robię bardzo często na śniadania i przygotowuję je na chyba wszystkie możliwe sposoby, pomyślałam zatem, że zbiorę te moje przepisy na gofry i będę je sukcesywnie publikować. Gofry robi się bardzo szybko i zawsze robią dobry efekt, każdemu smakują i szybko znikają ze stołu. Cieszą tych najmniejszych i tych starszych.





SKŁADNIKI:

- 1,5 szklanki mąki pszennej typu 480
- 200 ml mleka kokosowego wraz z śmietanką
- 2 duże jajka eko
- 2 łyżki cukru (można zastąpić słodzikiem lub miodem)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ekstrakt z wanilii bądź ziarenka z laski wanilii, bądź cukier waniliowy
- olej kokosowy do ciasta dodajemy 2 łyżki, i około 1 łyżka do smażenia


Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj mleko, jajka i cukier. Całość wymieszaj dokładnie trzepaczką, na sam koniec dodaj olej kokosowy. 
Na rozgrzanej gofrownicy smaż gofry, co jakiś czas natłuszczając jej płytę olejem kokosowym.
Gofry smażymy na złoty kolor.
Podajemy z ulubionymi owocami bądź cukrem pudrem.




1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI