Nie wiem czy wiecie ale w czwarty czwartek września przypada początek astronomicznej jesieni. Dokładnie 22 września. Warto cieszyć się i celebrować ten dzień na swój jedyny i niepowtarzalny sposób. Ja wyczarowałam w kuchni przepyszne danie, rodem z kuchni francuskiej. Bardzo aromatyczna i korzenna tarta z dużą ilością orzechów, karmelizowaną czerwoną cebulą, mięsem z pieczonej kaczki, chrupiącym boczkiem i chrupiącymi zielonymi jabłuszkami kaparowymi. Tą tartę po prostu trzeba chociaż raz zrobić podczas jesieni, jest bardzo chrupiąca, bogata w smaku i obłędnie dobra. Tarta jest łatwa w wykonaniu, dobrze smakuje na ciepło jak i na zimo. Idealnie sprawdzi się w roli pysznego obiadu, bądź kolacji w gronie najbliższych. Serdecznie Wam polecam to danie. Ja zabrałam je ze sobą na spotkanie z bliskimi na pikniku jesienny. W łatwy sposób można ją pokroić i podzielić na porcje, rozchodzi się lotem błyskawicy ;-)))
Spójrzcie na listę składników co będzie Wam potrzebne do przygotowania dania.
SKŁADNIKI:
NA CIASTO KRUCHE:
- 120 g masła
- 240 g maki pszennej typ 480
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
NA FARSZ:
- 1 słoiczek Czerwonej cebuli Premium marki Stovit
- 1,5 szklanki orzechów włoskich
- 1 upieczone udko kacze
- 10 plastrów boczku surowego
- 6 łyżek oleju orzechowego bądź rzepakowego
- 2 białka
- sól
- pieprz
- wrzątek do sparzenia orzechów
ponadto na wierzch: Jabłuszka kaparowe marki Bulerias
dodatkowo do podania możesz użyć: Jarzębiny do mięs czy też Borówki, bądź Żurawiny. Polecam Wam markę Stovit, pyszny smak jak u babci ze słoiczka.
WYKONANIE:
CIASTO:
Wszystkie składniki, dość energicznie zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto owijamy folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wylepiamy formę do tarty ciastem i nakłuwamy widelcem. Wykładamy farsz.
FARSZ:
- orzechy włoskie zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut, dzięki temu usuniesz z nich goryczkę
- połowę orzechów zmiksuj z mięsem z kaczki, olejem i dwoma białkami, dopraw solą i pieprzem
- na ciasto wykładamy plastry boczku tak aby połowa ich długości była poza tartą (potem będziemy je zawijać), następnie wykładamy masę orzechowo -mięsną.
Na każdą ćwiartkę tarty naprzemiennie wykładamy ze słoiczka Czerwoną cebulę -Stovit, i pozostałe całe orzechy. Zawijamy plastry boczku ku środkowi. Całość pieczemy godzinę w temp. 180 stopni C, z termoobiegiem ostatnie 20 minut.
Na upieczoną tartę układamy Jabłuszka kaparowe- Stovit.
Polecam Wam kawałek tej tarty z Jarzębiną bądź Borówką do mięs i serów marki Stovit, to bardzo subtelne i ciekawe połączenie smaku.
Życzę Wam smacznego i pięknego popołudnia podczas jesiennego pikniku. Sprawcie sobie taką przyjemność, zatrzymajcie kilka ciepłych chwil tylko dla siebie i bliskich Wam osób. A zapewniam Was, że będzie często myślami wracać do tych momentów.
Smacznego!
Pozdrawiam cieplutko!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń