Dostałam od siostry pudełeczko jeżyn jakoś nie było zbyt dużo czasu aby wymyślać trudne ciasta, zresztą za oknem gorąc, więc postanowiłam zrobić szybkie ciasto ucierane z jeżynami i czekoladą. Ciasto w smaku przypomina muffinki, jest dość wilgotne i lekko tłuste. Nie jest zbyt słodkie. Prosta i łatwa propozycja na szybkie ciasto, wtedy kiedy nie masz zbyt dużo czasu na pieczenie.
Ciasto jest bardzo smaczne i nie zsycha się szybko. Można dodatkowo polać je roztopioną czekoladą bądź posypać cukrem.
SKŁADNIKI:
- 270 g mąki pszennej
- kostka masła
- 120 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 170 g cukru
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 250 g jeżyn + łyżka mąki do obtoczenia
- kilka kosteczek czekolady posiekanej
W rondelku stop masło z mlekiem, cukrem. Przestudź masę dodaj wszystkie pozostałe składniki oprócz białek. Te ubij na sztywno i dodaj do masy. Jeżyny obtocz w mące i wyłóż na wierzch ciasta. Ciasto piekłam w średniej foremce.
temp. 160 stopni C, czas: 50 minut (do suchego patyczka)
Uwielbiam ucierane ciasta, wygląda kusząco i bardzooo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
BARDZO DZIĘKUJĘ ;-)
UsuńSmacznie! :)
OdpowiedzUsuń;-))))))))))
UsuńUwielbiam ciasto ucierane ale z jeżynami i czekoladą nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńto nic straconego można zawsze zrobić i spróbować bo jest pyszne ;-)))
UsuńDawno jeżyn nie jadłam, chyba muszę się rozejrzeć jutro :)
OdpowiedzUsuńKONIECZNIE WARTO SPRÓBOWAĆ ICH LATEM ;-)))) BUZIACZKI
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń