sierpnia 21, 2016

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem z cynamonu i sprawdźcie sami ;-)))




Weekendowe śniadanie należy do tych, które celebruje się troszkę dłużej. Przy, którym możemy swobodnie pogawędzić i nacieszyć się smakiem. Dlatego proponuje Wam puszyste drożdżówki z nadzieniem z pieczonej dyni i cynamonem. Dynia o tej porze choć mało popularna to właśnie teraz smakuje najlepiej, świeże warzywo, zrywane od razu z pędów smakuje wybornie. Bułeczki robi się dość sprawnie ale trzeba na ich wykonanie zarezerwować około 2 godzin.
Zerknijcie na listę składników i upieczmy coś pysznego!



SKŁADNIKI:

PIECZONA DYNIA:

- 3 ósemki dyni
- masło + olej kokosowy
- cynamon
- miód

Dynię nasmaruj tłuszczem, obsyp przyprawą i wstaw do pieca na 25 min, temp. 180 stopni C.
Po upieczeniu miąższ oddziel od skórki i przełóż do miseczki.


CIASTO:

 - 500 g mąki pszennej
- 1/2 szkl. cukru
- 1/3 szkl. mleka
- 2/5 paczki świeżych drożdży
- 1/3 kostki masła
- kilka kropel aromatu cytrynowego
- 3 jajka

Zrób rozczyn- drożdże wymieszaj z ciepławym mlekiem i łyżeczką cukru. Mąkę przesyp do miski, zrób dołeczek, wlej masę z drożdżami i wymieszaj z częścią mąki na gęstą "papkę".
Odstaw na 20 minut.
Ciasto zacznij zarabiać rękoma, dodaj pozostałe składniki i energicznie wyrabiaj ciasto przez 20 minut. Odstaw do wyrośnięcia na 35 do 40 minut.
Po tym czasie ciasto podziel na 8- 10 części, każdą osobno rozwałkuj na blat posmaruj masą z pieczonej dyni, posyp dodatkowo cynamonem. Każdy taki okręg zroluj na cienki wałeczek, zawiąż w supełek i ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Wstaw do pieca na 35 do 40 minut. Temp. 170 stopni C.
Pieczemy na złoty kolor.
Bułki można dodatkowo polukrować i np. obsypać posiekanymi orzechami.




Jeśli zostało Ci masy z pieczonej dyni, to nic straconego to nic innego jak masło z dyni pieczonej!
Wręcz idealne do gofrów, bułek, naleśników lub na kromkę chleba!

Smacznego!


10 komentarzy:

  1. Ależ pyszne połączenie, zjadłabym takie na śniadanko ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bułeczki jak marzenie :). Takie słoneczne :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie ostatnio sobie pomyślałam, że na dynię jeszcze mam czas, ale chyba mnie przekonałaś do spróbowania właśnie teraz ;) Super pomysł na weekendowe śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję😉 Teraz jest taka młoda i świeża polecam buziaki😘

      Usuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI