Postanowiłam zawalczyć i spróbować swoich sił w konkursie na portalu durszlak.pl, organizowanym przez firmę Profi. Czas wakacji to, czas częstych wyjazdów, pikników, grillów czy też wypadów na łono natury. Kiedy wybieramy się na piknik całą rodziną i wiemy, że ten czas spędzimy na świeżym powietrzu, zazwyczaj z dala od domu i restauracji, zabieramy ze sobą coś do jedzenia. To "coś" zazwyczaj ma pełnić funkcję pożywnego lunch-obiadu, który bez problemu możemy spożyć na kocu w lesie, czy na plaży przy rzece. Często to nie lada zagwozdka, co zabrać ze sobą do jedzenia, aby spełniało kilka warunków: było smaczne, było łatwe do spożycia - to jest nie wymagało zbędnych naczyń, sztućców, aby było już najlepiej poporcjowane i przede wszystkim było sycące i cieszyło oko. Ten przepis to idealne rozwiązanie na piknik, czy też spotkanie z przyjaciółmi, sprawdzi się nie tylko jako smaczna przekąska, czy też pełnowymiarowy obiad, ale jako obiadokolacja zadowoli nie jednego zgłodniałego turystę ;-))). Moja propozycja to idealnie kruche kulebiaki w nowoczesnym wydaniu, którego nie powstydziłaby się żadna gospodyni domowa. Kulebiaczki prezentują i smakują przepysznie! Wystarczy, przykryć je pokrywką, wstawić do koszyka, bądź torby termoizolacyjnej i zabrać ze sobą w drogę. Życzę Wam smacznego i udanego długiego weekendu!
SKŁADNIKI:
CIASTO NA KULEBIACZKI:
- 300 g mąki typ 480
- 150 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka śmietany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
FARSZ:
- 500 g kapusty kiszonej
- 2 opakowania pasztetu Wielkopolskiego Profi
- 1 duża cebula
- szklanka sparzonych orzechów włoskich
- sól, pieprz
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 jaka
- 2 renklody
ponadto:
- 1 jajko do posmarowania kulebiaków przed pieczeniem
WYKONANIE:
ciasto:
Wszystkie składniki umieść w misce i energicznie zagniatamy na jednolite i gładkie ciasto. Ciasto przekładamy do torebki foliowej i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wylepiamy formy do pieczenia, pozostawiając część ciasta do ozdoby na wierzch.
farsz:
Cebulkę podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy sól, pieprz, kapustę kiszoną i śliwki-renklody. Całość dusimy około 8-10 minut. Zdejmujemy z ognia. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy blenderem.
Masą nadziewamy formy, na wierzch układamy ciasto w formie np. kratki bądź dowolnego wzoru.
Kulebiaki przed włożeniem do pieca smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Czas pieczenia 45 minut, temp. 170 stopni C.
Kulebiaki w tej formie można spożywać na ciepło bądź zimno. Jako obiad posłuży cała porcja, jako przekąska na szybko, pokrojona na mniejsze kawałki.
PRZEPIS ZGŁASZAM DO KONKURSU jako autorski przepis z wykorzystaniem produktu Profi:
Karolino, super pomysł :) ! Mam nadzieję, że spodoba się jurorom konkursu tak, jak mnie. Powodzenia :) !
OdpowiedzUsuńJak miło bardzo Ci dziękuję❤❤❤😘
UsuńPrześliczny post :) aż zgłodniałam...
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie http://kucharzowanienamaxa.pl/
Dziękuję 😉❤ i lecę w odwiedziny do Ciebie
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuń