Sezon na młodą, świeżą i kolorową cukinię właśnie nastał. I bardzo mnie to cieszy! Nie ma nic lepszego niż jędrna, cieniutka i mała młoda cukinia bądź kabaczek. Warzywo to jest dośc, neutralne w smaku, nawet bym powiedziała, że trochę mdłe, dlatego cukinię zawsze łączy się z wyrazistymi smakami, i dość mocnymi przyprawami. Cukinia lubi się z mięsem wszelakim od białego do czerwonego, lubi też ryby, gulasze, nadaje się do zapiekania. W tej formie ostatnio mogliście przeczytać na blogu wpis cieszący się ogromnym powodzeniem - Zapiekane cukinie , czy też Grecką Tartę Dionizosa z cukinią w roli głównej, ale przepisów z cukinią jest na moim blogu zdecydowanie więcej. Niedawno zainstalowałam na stronie wyszukiwarkę, po prawej stronie, w zakładce ZNAJDŹ PRZEPIS, możecie dużo szybciej wertować bloga, po różnych hasłach i szukać przepisów bądź inspiracji. Polecam!
Dzisiaj cukinię proponuję Wam w iście letnim wydaniu, mianowicie z kurczakiem, kurkumą i sosem pomidorowym. Danie jest idealnie lekkie, orzeźwiające, a zarazem dzięki kurkumie ma charakter. Dodatek świeżych ziół w postaci gałązek rozmarynu dopełnił smak i zrównoważył aromat. Danie jest bardzo proste w wykonaniu, takie jak wiecie lubię najbardziej. Bo jak jest gorąco, to nikomu nie chce się stać długo w kuchni ;-)))
Zerknijcie na listę składników i zabierzmy się za tego kurczaka!
SKŁADNIKI:
- 2 filety z kurczaka (mogą też być wydrylowane udka, bądź filet z indyka)
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 gałązki rozmarynu świeżego (możesz też użyć innych świeżych ziół takich jak bazylia lub oregano, bądź tymianek cytrynowy)
- 4 średnie dojrzałe pomidory malinowe (ewentualnie w zastępstwie pomidory z puszki)
- 1-2 łyżeczki płaskie kurkumy
- sól
- pieprz świeżo zmielony (jeśli lubisz ostre dania, możesz dodać chili)
- 3 małe cukinie żółte
Kurczaka, cukinię i pomidory kroimy na grubsze paseczki, bądź kostkę.
W rondlu na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek około 1 minuty, dodajemy kurczaka i rozmaryn. Ciągle mieszając podsmażamy mięso, dodajemy cukinię i około 150 ml wody, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 10 minut. Od tej pory gotujemy danie bez pokrywki przez kolejne 5 do 7 minut, dodajemy pomidory i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Czekamy aż sos odpowiednio się zredukuje i nabierze ładnej kremowej struktury.
Podajemy póki gorące z kromką bagietki bądź chleba.
Danie przed podaniem możecie też dodatkowo skropić oliwą z oliwek, bądź podać z zrumienionymi grzankami ( np. w tosterze), a potem polać je obficie oliwą z oliwek- możecie użyć smakowej lub zwykłej.
Gotowe! Smacznego!
Zapraszam Was na Facebooka SmykWKuchni i Instagrama, gdzie możecie mnie troszkę lepiej poznać i porozmawiać! Buźka!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń