Pierogi z truskawkami to mój smak dzieciństwa! Uwielbiam ten smak, słodko-kwaśny. Pierogi z nadzieniem z truskawek i białego sera, polane śmietanką i posypane cukrem to zdecydowanie smak, jaki pamiętam z kuchni mojej mamy. Mama często przygotowywała obiady z produktów sezonowym, a truskawki królowały na talerzu dobrze ponad miesiąc. W różnej postaci, a to naleśniki, pierogi czy też makaron z truskawkami i białym serem, drożdżówki, kompot, ciasta na ciepło, na zimno, zupy owocowe, deserki z truskawkami, no i oczywiście cała "przetwórnia" dżemy z truskawkami! He he he! Pamiętam też czas jak na działce posadziłam z mamą truskawki i mieliśmy przez kilka sezonów swoje truskawki, pamiętam to pielenie, którego jako dziecko nie znosiłam. Ale lubiłam wszelakie prace w ogrodzie czy na działce. Dzisiaj, z okazji dnia dziecka postanowiłam przygotować własnie takie mamuśkowe pierogi z truskawkami i białym serem.
Życzę Wam smacznego!
SKŁADNIKI:
- około 600 g mąki pszennej plus do zagniatania
- 3 żółtka
- 1 jajo
- 1 łyżka oleju
- woda lub mleko do zagniecenia ciasta
Na dużą stolnicę wysyp mąkę, zrób kopczyk, a nim dziurkę. Wbij jajko, żółtka, dodaj olej i wodę. Nożem zacznij zarabiać ciasto, ciągle zbierając mąką z boków kopczyka, dodawaj mleko lub wodę do mementu aż całe ciasto będzie się dało zagnieść rękoma. Następnie użyj dość energii i zagniataj ciasto, ciasto powinno być elastyczne i sprężyste, nie może być za twarde. Ciasto włóż do woreczka foliowego i ostaw na 20 minut.
Po tym czasie 1/3 ciasta rozwałkuj wałkiem na cienki blat, wycinaj kółeczka i nadziewaj pierogi. Pierogi mocno zlepiaj aby nie pękały podczas gotowania.
FARSZ:
- 500 g truskawek pokrojonych w cienkie plasterki
- cukier
- 250 g białego sera
- opcjonalnie łyżka kremówki
Całość wymieszaj i rozgnieć widelcem na jednolitą masę do nadziewania pierogów.
Pierogi po zalepieniu, układaj na ściereczce i przykrywaj drugą ściereczką tak aby nie obsychały.
W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli i łyżką oleju, wrzucaj delikatnie pierogi na wrzątek. Zmniejsz gaz, odczekaj aż pierogi wypłyną, mieszaj co jakiś czas. Od momentu wypłynięcia gotujemy 3-4 minuty na małym ogniu. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz, polewamy śmietanką lub jogurtem i posypujemy cukrem!
Gotowe!
Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagrama lub FanPage!
Zobaczycie jak wyglądały przed ugotowaniem ;-)))
SmykWKuchni
Pierogi z truskawkami i białym serem!
Przepyszny obiad na wakacje!
Wygląda bardzo smacznie! :)
OdpowiedzUsuń