Chłodnik wiosenny z botwinką, buraczkiem i jajkiem!
W gorące dni, które już nadeszły, najlepiej na obiad smakuje chłodnik z młodej botwinki i buraczków. Chłodnik sam w sobie jest dość lekkim posiłkiem nie ma zbyt dużo kalorii, wszytko zależy od tego jak go przygotujemy czy na śmietanie czy na jogurcie albo na kefirze. Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Mój chłodnik przygotowałam w light wersji, z przepysznym wkładem i jajkiem na wpół miękkim. Dlaczego? Takie jajko dużo łatwiej organizm trawi, jest mniej wzdymające, a także mniej obciąża żołądek.
Polecam!
SKŁADNIKI:
- spory pęczek młodej botwinki z buraczkami (2-3 buraczki)
- szczypior
- ogórek zielony
- rzodkiewka
- czosnek
- 1/4 awokado
- 350 ml jogurtu naturalnego
- 200 ml kefiru
- 150 ml jogurtu greckiego lub bałkańskiego
- sól, pieprz, sok z cytryny
- jajka
WYKONANIE:
Buraczki obierz i oczyść, wstaw do rondelka do zimnej wody i ugotuj do miękkości.
Botwinkę bardzo dobrze oczyść, wypukaj, posiekaj i dodaj do gotujących buraczków na około 8 minut. Całość zdejmij z ognia i wystudź. Zmiksuj blenderem (możesz wyjąć botwinkę lub zmiksować całość, ja miksuję z botwinką). Dopraw sokiem z cytryny, solą i ewentualnie odrobiną cukru. Dodaj jogurty i kefiry. Zmiksuj ponownie. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
Wsad do chłodnika: ogórka, rzodkiewkę, awokado,czosnek, szczypior (można też dodać natkę pietruszki) posiekaj w drobną kosteczkę. Całość wymieszaj w miseczce, dopraw solą i sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki na min. 3 godziny tak aby smaki się przegryzły.
Po tym czasie nakładaj do talerzyka wsad do chłodnika około 4-5 łyżek, zalej wszystko chłodnikiem (uprzednio dobrze go wymieszaj). Na wierzch ułóż ugotowane jajko i szczypior.
Smacznego!
Smacznie! :)
OdpowiedzUsuń