Pamiętacie ten przepis?
W tam roku pobił rekordy wyświetleń w czerwcu. Przepyszna propozycja.
Tort na zimno z truskawkami. To ciasto kocha każdy. Tort przygotowuje na bazie jogurtu greckiego dzięki czemu nie jest tak bardzo kaloryczny, a zachowuje w sobie kremowość i subtelny smak.
Tort na zimno z truskawkami to idealny pomysł na deser na długi weekend!
Zapraszam!
SKŁADNIKI:
MASA NR 1.
- 400 ml jogurtu greckiego
- 200 ml mleka 3,2%
- 350 g truskawek jak najbardziej czerwonych
- 5 łyżek żelatyny (1/2 opakowania)
- 50 ml gorącej wody
- 5 czubatych łyżek cukru pudru
MASA NR 2.
- 300 g truskawek
- 7 g żelatyny
- łyżka cukru pudru
Do dekoracji:
- truskawki
WYKONANIE:
MASA NR 1- mleko, jogurt, truskawki i cukier zmiksuj blenderem. Żelatynę zalej gorącą wodą i dokładnie rozpuść. Wlej do zmiksowanej masy i bardzo dokładnie wymieszaj. Wylej na średnią tortownicę. Wstaw do lodówki na godzinę.
MASA NR 2- truskawki zmiksuj blenderem. Żelatynę zalej gorącą wodą i dokładnie rozpuść. Wlej do zmiksowanej masy i bardzo dokładnie wymieszaj. Wylej na wcześniejszą już zastygniętą masę w tortownicy. Wstaw do lodówki na 3 godziny.
Podawaj zawsze zimne prosto z lodówki!
Pycha!
Wygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie i nie jest bardzo skomplikowany w przygotowaniu ;)
OdpowiedzUsuń