Letni delikatny i lekkostrawny obiad! Przepyszny makaron soba ze szparagami i truskawkami w sosie na bazie cydru. Uwielbiam szparagi, najbardziej lubię zielone cienkie, lubię je łączyć z różnymi składnikami, ale wydaje mi się, że szparag kocha sąsiedztwo masła, oliwy z oliwek i czosnku, lubi też świeże zioła jak bazylia, tymianek, mięta czy natka pietruszki. Lubi też wino białe wytrawne lub cydr. Tak zdecydowanie to moje ulubione połączenia składników. Cały szkopuł w przygotowaniu szparagów polega na tym aby po ugotowaniu były one nadal lekko chrupiące- all dente, czyli na ząb, czyli ma być chrupnięcie. Niestety widzę tak wiele zdjęć szparagów potraktowanych katastrofalnie, od tych nawet nie obranych i bez odciętych końcówek..., poprzez rozgotowane, rozmiękczone coś blado zielonego, bądź spalone w piekarniku na węgielek... Dlaczego o tym wspominam? Jeśli ktoś pierwszy raz spróbuje w ten sposób przygotowanych szparagów, pewnie już nigdy do nich nie wróci i powtórzy wielu dookoła, że są niedobre. Nie weźmie pod uwagę, że to może coś on sknocił. Szkoda, wielka szkoda. Kochani dlatego, namawiam Was do próbowania wielu rzeczy w kuchni, nawet jak coś Wam nie wyjdzie to nie zrażajcie się spróbujcie przygotować danie drugi raz w inny sposób. Każdy z nas uczy się czegoś codziennie i ma styczność po raz pierwszy z jakimś produktem. Moja ciocia w dojrzałym wieku, ostatnio podpytała mnie właśnie jak zrobić szparagi, bo ona nigdy ich jeszcze nie jadła, a chciała by spróbować. Trochę się zaskoczyłam, bo to zazwyczaj ja się uczę od tych starszych, ale miło mi było podzielić się swoim doświadczeniem.
Zatem dzisiaj dziele się kolejnym przepisem, co i jak sprawdźcie dalej sami!
Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- porcja makaronu soba
- 2-3 ząbki czosnku
- mały pęczek natki pietruszki
- lampka cydru
- 1 łyżeczka masła
- 3 łyżki greckiej oliwy z oliwek
- 12 dojrzałych truskawek
-sól himalajska
WYKONANIE:
- makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu
- szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końcówki, pokrój na kilkucentymetrowe kawałki
- truskawki wyszypułkuj i pokrój na pół
- czosnek obierz i przeciśnij przez praskę
- natkę pietruszki umyj, i posiekaj
- na rozgrzanej patelni rozpuść masło i oliwę z oliwek, dodaj szparagi i czsonek, podsmażaj co chwilę mieszając, przez 3-4 minuty, dodaj truskawki i podlej cydrem, poczekaj aż sos się zredukuje i cały alkohol wyparuje. Dodaj sól, ugotowany makaron i natkę pietruszki, całość delikatnie wymieszaj, tak aby nie uszkodzić delikatnych truskawek.
Nakładaj póki gorące na talerze!
Podaj z lampką schłodzonego cydru z miętą!
Smacznego!
Świetny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńna ile to porcji przepis?
OdpowiedzUsuń2 osoby
Usuń