Pyszna i lekka propozycja na letni obiad. Mintaj z ananasem i kaszą jaglaną, w aromatycznym sosie. Podany z jędrnymi szparagami, skropionymi aromatyczną oliwą z oliwek z dodatkiem chili i soli morskiej. Proste danie a tak inne, a tak wyjątkowe!
Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 1/2 pęczka cienkich zielonych szparagów
- oliwa z oliwek
- czosnek
- natka pietruszki i kolendry
- świeży ananas, 3 grube plastry
- kasza jaglana 2 porcje
- sól himalajska
- aromatyzowana oliwa z chili
- chlust białego wina
WYKONANIE:
- w woku rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek i pokrojonego w kostkę ananasa, podsmażaj około cztery minuty
- dodaj pokrojonego w paseczki mintaja i podlej winem, gotuj do redukcji alkoholu
- całość wymieszaj, dodaj kaszę jaglaną i 170 ml wody, dopraw solą i pieprzem cytrynowym
- przykryj pokrywką i gotuj, jak kasza wchłonie płyn, dodaj kolejną porcję wody, kaszę gotujemy do miękkości
- na samym końcu dodaj posiekaną pietruszkę, wymieszaj całość, danie jest gotowe
Szparagi obierz, utnij zdrewniałe końcówki. Przygotuj jak najwyższy garnek, a zarazem wąski. Tak aby szparagi były w wodzie "na stojąco", a główki tuż nad powierzchnią wody. Szparagi wkładamy na gotującą się i osoloną wodę. Gotujemy all dente - na ząb, powinny pozostać chrupiące i jędrne (4-6min max). Gotujemy bez pokrywki wtedy zachowają swoją piękną barwę.
Wyjmujemy łyżką cedzakową, skrapiamy aromatyzowaną oliwą posypujemy ewentualnie solą.
Podajemy z mintajem w kaszy jaglanej z ananasem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.