czerwca 21, 2016

Młody bób w roli głównej










Cześć Wam!

Ten przepis to idealne rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy lubią jadać lekkie ale zarazem sycące obiady. Idealne rozwiązanie jako obiad do lunchboxa do pracy czy uczelnie. Przepis jest oparty na produktach sezonowych, czyli to co lubię najbardziej! Świeży młody bób, kasza jaglana o doskonałych właściwościach odkwaszających nasz organizm. Sałatka na ciepło bądź zimno, tak jak wolisz , tak jak lubisz. Mi osobiście bardziej smakuje na ciepło, ale tylko dla tego że uwielbiam smak ciepłych pomidorków ze świeżą oliwą.




SKŁADNIKI dla 2 osób:

- 2 porcje ugotowanej kaszy jaglanej
- 10-12 sztuk pomidorków koktajlowych
- kilka oliwek zielonych 
- oliwa z oliwek z dodatkiem czosnku
- młody bób


Kaszę gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Bób płuczemy pod bieżącą wodą. Gotujemy we wrzątku przez 16 do 20 minut (aż będzie miękki). Bób dobrze jest gotować bez pokrywki, z dwóch powodów tj. z parą wodną będą się ulatniać wszystkie substancje wzdymające, jak i  dzięki temu zabiegowi pozostanie jasno zielony.
- oliwki kroimy na plasterki
- na rozgrzanej patelni podsmażamy obrany ze skórek bób z pomidorkami i oliwkami, dosłownie 3 do 4 minutek, pomidorki dobrze jest nakłuć, wtedy dodatkowo puszczą sok i nadadzą aromatu daniu.
Podsmażone ciepłe warzywa, wykładamy na gorącą kaszę, polewamy odrobiną oliwy z dodatkiem czosnku do smaku.
Danie jest gotowe!


Prawda, że łatwe? Raz ciach i macie pyszny obiad!







2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI