Kochani dzisiaj proponuje Wam pyszności! Przepyszne rolady z wołowiny wysokiej jakości, nadziewane szparagami przygotowanymi w delikatnym wytrawnym sosie. Sos powstał na bazie białego wytrawnego wina, czosnku, świeżych gałązek rozmarynu, pomidorków koktajlowych i włoskiej oliwy z oliwek, i naturalnie szparagów. Roladki przygotowałam z dobrej jakości kawałka wołowiny, oprószyłam ją tylko świeżo zmielonym pieprzem, nadziałam szparagami i natarłam sosem, następnie obwiązałam sznurkiem kuchennym, obsmażyłam z każdej strony, tak aby cała soczystość mięsa pozostała zamknięta w roladzie. Sprawdźcie sami!
SKŁADNIKI:
- wołowina (np. stek)
- pieprz świeżo zmielony
- młode ziemniaki
- masło
- sól himalajska
- szparagi pęczek
- pomidorki koktajlowe
- czosnek
- wino wytrawne białe
- oliwa z oliwek
- rozmaryn świeży
Obieramy ziemniaki, nacinamy, każdego zawijamy z kawałkiem masła, rozmarynu i odrobiną soli himalajskiej w folię aluminiową. Czas pieczenia 1 godzina.
Mięso wołowe rozbijamy tłuczkiem i dajemy mu odpocząć na 20 minut.
SOS I SZPARAGI:
Szparagi i czosnek obieramy. Do rozgrzanego rondla, dodaj oliwę z oliwek, czosnek i gałązkę rozmarynu, chwilkę podsmaż, dodaj szparagi i pomidorki koktajlowe, całość podsmażamy około 7 minut. Dodaj chlust białego wina. Poczekaj aż sos się zredukuje a szparagi wchłoną cały aromat z sosu.
Wystudź.
Wołowinę nadziewamy szparagami, polej delikatnie sosem. Obwiąż sznurkiem kuchennym, obsmaż z każdej strony tak aby zamknąć cały aromat i soczystość w mięsie.
Obsmażone rolady przełóż do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego oliwą z oliwek, polej sosem ze szparagów. I podlej chlustem wina, dodaj do naczynia kilka ząbków czosnku i 2 gałązki rozmarynu. Całość pieczemy, co jakiś czas podlewając sosem.
Czas pieczenia 50 minut temp 180 stopni C.
Smacznego!
Zapraszam Was na instagram o więcej przepisów, niestety tutaj nie jestem w stanie na bieżąco wrzucać wszystkiego ;(
Zapraszam na fanpage na FB Smykwkuchni
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń