maja 24, 2016

Rolady wołowe nadziewane szparagami w sosie na bazie białego wina, rozmarynu i...











Kochani dzisiaj proponuje Wam pyszności! Przepyszne rolady z wołowiny wysokiej jakości, nadziewane szparagami przygotowanymi w delikatnym wytrawnym sosie. Sos powstał na bazie białego wytrawnego wina, czosnku, świeżych gałązek rozmarynu, pomidorków koktajlowych i włoskiej oliwy z oliwek, i naturalnie szparagów. Roladki przygotowałam z dobrej jakości kawałka wołowiny, oprószyłam ją tylko świeżo zmielonym pieprzem, nadziałam szparagami i natarłam sosem, następnie obwiązałam sznurkiem kuchennym, obsmażyłam z każdej strony, tak aby cała soczystość mięsa pozostała zamknięta w roladzie. Sprawdźcie sami!








SKŁADNIKI:

- wołowina (np. stek)
- pieprz świeżo zmielony
- młode ziemniaki
- masło
- sól himalajska

- szparagi pęczek
- pomidorki koktajlowe
- czosnek
- wino wytrawne białe
- oliwa z oliwek
- rozmaryn świeży




Obieramy ziemniaki, nacinamy, każdego zawijamy z kawałkiem masła, rozmarynu i odrobiną soli himalajskiej w folię aluminiową. Czas pieczenia 1 godzina.


Mięso wołowe rozbijamy tłuczkiem i dajemy mu odpocząć na 20 minut.

SOS I SZPARAGI:

Szparagi i czosnek obieramy. Do rozgrzanego rondla, dodaj oliwę z oliwek, czosnek i gałązkę rozmarynu, chwilkę podsmaż, dodaj szparagi i pomidorki koktajlowe, całość podsmażamy około 7 minut. Dodaj chlust białego wina. Poczekaj aż sos się zredukuje a szparagi wchłoną cały aromat z sosu.
Wystudź.

Wołowinę nadziewamy szparagami, polej delikatnie sosem. Obwiąż sznurkiem kuchennym, obsmaż z każdej strony tak aby zamknąć cały aromat i soczystość w mięsie.
Obsmażone rolady przełóż do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego oliwą z oliwek, polej sosem ze szparagów. I podlej chlustem wina, dodaj do naczynia kilka ząbków czosnku i 2 gałązki rozmarynu. Całość pieczemy, co jakiś czas podlewając sosem.
Czas pieczenia 50 minut temp 180 stopni C.





Smacznego!

Zapraszam Was na instagram o więcej przepisów, niestety tutaj nie jestem w stanie na bieżąco wrzucać wszystkiego ;(

Zapraszam na fanpage na FB Smykwkuchni








1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI