Kochani dzisiaj pyszne ciasto. Moje kochanie stwierdziło, że uwielbia to ciasto i że może je jeść non stop. W gruncie rzeczy miał do zjedzenia dużą blaszkę i zjadł je dosłownie w 5 dni hehehe. Jeśli jesteś na diecie tak jak prawie my- kobitki, teraz wszystkie to zapraszam Cię na instagram gdzie zamieszczam sporo przepisów w wersji FIT.
Ciasto jest bardzo owocowe, wilgotne, słodko- kwaśne z bezą.
Wyszło bardzo, bardzo smaczne!
Szczerze polecam!
SKŁADNIKI:
NA CIASTO KRUCHE:
- 400 g mąki krupczatki
- 110 g mąki owsianej
- 180 g cukru pudru
- 3 żółtka
- łyżka lub dwie zimnego mleka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g zimnego masła
- łyżeczka soku z cytryny
Całość zagnieć na gładkie ciasto, owiń folią i wstaw do lodówki na min. 30 min.
Nadzienie nr 1:
- 1 średnie jabłko
- 2 gruszki
- 1 banan
- 350 ml dżemu dyniowego z dodatkiem cynamonu
- 120 g cukru
Jabłko, gruszki i banana, obieramy kroimy w kosteczkę. Wymieszaj z cukrem i dżemem.
Nadzienie nr 2:
- 200 g dżemu z czarnej porzeczki
Beza:
- 3 białka
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
Białka ubij na sztywno dodaj cukier.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i układaj warstwy według schematu poniżej.
Warstwy ciasta od góry:
- ciasto kruche (1/4 całości)
- dżem porzeczkowy - nadzienie nr 2
- beza
- ciasto kruche (1/4 całości)
- nadzienie nr 1
- ciasto kruche (1/2 całości)
Wierzch dodatkowo posypałam płatkami migdałów.
Całość piekłam godzinę w temp 180 stopni C, dół + termoobieg (przez ostatnie 30 minut).
Smacznego!
Co sądzicie, smakowałoby Wam?
Buuuuziaki!!!!!
Bosko wygląda!
OdpowiedzUsuńDzieki 😀😀😀
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuń