maja 25, 2016

Warstwowe ciasto z owocami i bezą.




Kochani dzisiaj pyszne ciasto. Moje kochanie stwierdziło, że uwielbia to ciasto i że może je jeść non stop. W gruncie rzeczy miał do zjedzenia dużą blaszkę i zjadł je dosłownie w 5 dni hehehe. Jeśli jesteś na diecie tak jak prawie my- kobitki, teraz wszystkie to zapraszam Cię na instagram gdzie zamieszczam sporo przepisów w wersji FIT. 
Ciasto jest bardzo owocowe, wilgotne, słodko- kwaśne z bezą. 
Wyszło bardzo, bardzo smaczne! 
Szczerze polecam!






SKŁADNIKI:

NA CIASTO KRUCHE:

- 400 g mąki krupczatki
- 110 g mąki owsianej
- 180 g cukru pudru
- 3 żółtka
- łyżka lub dwie zimnego mleka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g zimnego masła
- łyżeczka soku z cytryny

Całość zagnieć na gładkie ciasto, owiń folią i wstaw do lodówki na min. 30 min.



Nadzienie nr 1:

- 1 średnie jabłko
- 2 gruszki
- 1 banan
- 350 ml dżemu dyniowego z dodatkiem cynamonu
- 120 g cukru

Jabłko, gruszki i banana, obieramy kroimy w kosteczkę. Wymieszaj z cukrem i dżemem.


Nadzienie nr 2:
- 200 g dżemu z czarnej porzeczki

Beza:
- 3 białka
- 3 łyżki cukru 
- szczypta soli

Białka ubij na sztywno dodaj cukier.


Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i układaj warstwy według schematu poniżej.


Warstwy ciasta od góry:

- ciasto kruche (1/4 całości)
- dżem porzeczkowy - nadzienie nr 2
- beza
- ciasto kruche (1/4 całości)
- nadzienie nr 1
- ciasto kruche (1/2 całości)


Wierzch dodatkowo posypałam płatkami migdałów.
Całość piekłam godzinę w temp 180 stopni C, dół + termoobieg (przez ostatnie 30 minut).



Smacznego!

Co sądzicie, smakowałoby Wam?

Buuuuziaki!!!!!

3 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI