maja 16, 2016

Kurczak pieczony bez tłuszczu z warzywami!





Przepyszny i prosty sposób na pieczonego kurczaka, bez dodatku tłuszczu. Kurczak przygotowany w ten sposób jest chrupiący, cały dokoła, dzięki obracaniu go podczas pieczenia. Dodatek tłuszczu jest zbędny, kurczak w sam sobie ma odpowiednią ilość tłuszczu, która będzie się wytapiać podczas pieczenia. Kurczak jest soczysty i mięciutki. Skórka po upieczeniu cieniutka i chrupiąca.
Zapraszam!







SKŁADNIKI:

WARZYWA:

-  3 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 małe jabłka
- cebula
- czosnek
- rozmaryn
- zioła śródziemnomorskie
- 180 ml cydru lub białego wina


KURCZAK:

- zioła śródziemnomorskie
- rozmaryn
- miód
- (do środka kurczaka: 1 jabłko pokrojone na ósemki, 5 ząbków czosnku, gałązka rozmarynu)
dodatkowo: sznurek do zawiązania kurczaka- uda, skrzydełka



WYKONANIE:

Kurczaka natrzyj przyprawami, miodem, udka zwiąż razem, skrzydełka również przywiąż do piersi kurczaka.
Blaszkę wyłóż folią aluminiową. Poukładaj pokrojone warzywa, ułóż kurczaka. Całość oprósz ziołami śródziemnomorskimi, rozmarynem, podlej cydrem. 
Wstaw do piekarnika.

czas pieczenia 1 godzina 10 minut ( mój kurczak ważył około 2,2 kg)

sposób pieczenia: co 20 minut obracamy kurczaka o 180 stopni.

piekarnik grzanie pierwsze 25 minut ;góra+dół
15 minut; sam termoobieg
30 minut ;góra + dół

U mnie temp. 210- 220 stopni C




Pieczemy na złoty kolor taki jak na fotce wyżej!

;-))))

Zapraszam na insta #smykwkuchni i na Facebooka ;-)))

Po więcej przepisów, które niestety, tu nie zawsze mam czas opublikować ;-))

Miłego Dnia!

4 komentarze:

  1. Też zazwyczaj używam jedynie ziół i piekę kurczaka bez tłuszczu :) Ale z cydrem nigdy nie próbowałam, więc fajny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, widzę, że miałyśmy podobny pomysł na obiad :) Cydr jest świetny do kurczaka.

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI