Przepyszne ciasto kruche z truskawkami i wiórkami kokosowymi. Mój K. się w nim zakochał, znika w tempie błyskawicznym. Ciasto ma bardzo ciekawy smak, jeśli lubisz kokos i truskawki to strzał w dziesiątkę. Myślę, że to super pomysł na deser na weekend.
Zapraszam Was serdecznie!
SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:
- 250 g masła z lodówki
- 2 żółtka
- 500 g mąki krupczatki
- 1 cukier o smaku cytrynowym
- 180 g cukru pudru
- 2 łyżki maślanki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zagnieć szybko ciasto, owiń folią i schłodź w lodówce.
MASA TRUSKAWKOWA:
- 1 kg truskawek mrożonych (lub świeżych)
- 200 g wiórek kokosowych
- 150 g cukru
Dużą tortownicę wylep ciastem. Obsyp kakao.
Wyłóż masę z truskawek.
Na wierzch poukładaj kawałki ciasta, rozgniecione w palcach.
Ciasto pieczemy w temp. 170 stopni C przez 55 minut do godziny na złoty kolor.
Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu, można ciasto dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Zapraszam na Insta #smykwkuchni
Mniam, bardzo apetyczne ciasto :-)
OdpowiedzUsuńWygląda na lekkie i przyjemne :D
OdpowiedzUsuńpychotka :)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuń