maja 13, 2016

Truskawkowe ciasto z kokosem!








Przepyszne ciasto kruche z truskawkami i wiórkami kokosowymi. Mój K. się w nim zakochał, znika w tempie błyskawicznym. Ciasto ma bardzo ciekawy smak, jeśli lubisz kokos i truskawki to strzał w dziesiątkę. Myślę, że to super pomysł na deser na weekend.

Zapraszam Was serdecznie!







SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:

- 250 g masła z lodówki
- 2 żółtka
- 500 g mąki krupczatki
- 1 cukier o smaku cytrynowym
- 180 g cukru pudru
- 2 łyżki maślanki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Zagnieć szybko ciasto, owiń folią i schłodź w lodówce.



MASA TRUSKAWKOWA:

- 1 kg truskawek mrożonych (lub świeżych)
- 200 g wiórek kokosowych
- 150 g cukru 






Dużą tortownicę wylep ciastem. Obsyp kakao.
Wyłóż masę z truskawek. 
 Na wierzch poukładaj kawałki ciasta, rozgniecione w palcach. 
Ciasto pieczemy w temp. 170 stopni C przez 55 minut do godziny na złoty kolor.







Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu, można ciasto dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Zapraszam na Insta #smykwkuchni





5 komentarzy:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI