Mniaaaammmm!
Kochani zapraszam Was na przepyszny krem z pomidorów przepis prosto z Sycylii. Uwielbiam takie połączenia smaków, słodkie pomidory, czosnek podprażany na aromatycznej oliwie z oliwek, dużo świeżej bazylii i specjalny dodatek pieczone marchewki z oliwą z chili!
Serdecznie Was zapraszam na wspólne gotowanie!
SKŁADNIKI:
- 1 puszka krojonych pomidorów Łowicz
- 5 ząbków czosnku
- 4 duże marchewki
- 3 gałązki bazylii
- 70 ml oliwy z oliwek
- 30 ml oliwy z oliwek z chili
- gałązka rozmarynu
- kilka suszonych pomidorów
- 300 ml wody
Czosnek i marchewkę ułóż na blaszcze, skrop obficie oliwą z chili. Wstaw do pieca na 20 minut. Warzywa powinny się upiec na złoty kolor.
W dużym garnku, na oliwie z oliwek przesmaż pomidory bez skórki z puszki, dodaj bazylię, upieczony czosnek i marchewkę. Dodaj gałązkę rozmarynu i resztę oliwy. Wszytko co chwila mieszając podsmażamy przez 15 minut. Wyławiamy gałązkę rozmarynu, dodajemy suszone pomidory, wodę i całość miksujemy blenderem na gładki krem.
Zagotowujemy masę doprawimy solą morską!
Smacznego!
Przepis zgłaszam do akcji:
Trzymajcie baaaaaaaaaardzo mocno kciuki!!!
Buziaki!!!
Smacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuń