Pyszny, kremowy i gęsty krem z porów. Lubię takie zupki. Są dość lekkie, smaczne i sycące. robi się dość szybko i zazwyczaj smakują każdemu. Krem z pora to żadna nowość i na pewno już nie raz go robiliście, ale być może chociaż w małym stopniu zainspiruje Was do przygotowania tej potrawy.
Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 3/4 dużego pora
- 5 ząbków czosnku
- kieliszek białego wina wytrawnego (ja użyłam młodego wina)
- 1/2 pietruszki - korzeń
- 100 ml mleka 3,2%
- woda
- 5 łyżek oliwy z oliwek
W garnku z grubym dnem rozgrzałam oliwę, podprażyłam na niej czosnek, pietruszkę i posiekanego pora (warzywa nie mogą zbrązowieć), podlałam białym winem. Poczekałam aż alkohol odparuje około 10 minut. Dodałam wodę, taką ilość by wystawała około 2 cm ponad warzywa. Przykryłam pokrywką i gotowałam z 15 minut. Dodałam mleko i całość zmiksowałam. Doprawiłam solą, chili.
Podałam z grzankami zrobionymi w tosterze na szybko.
Tak powstał na prawdę fajny i smaczny obiad!
Smacznego!
Stali czytelnicy zapraszam Was na Instagrama gdzie możecie mnie poznać od kuchni. Jestem tam codziennie. Możecie też często podpatrzeć coś dużo wcześniej niż jest na blogu ;-)))
Zapraszam!
#smykwkuchni
Wygląda bardzo smacznie! :)
OdpowiedzUsuńLubię takie proste przepisy :D
OdpowiedzUsuń