Banalnie prosty obiad, bardzo szybki w przygotowaniu i który bardzo często gości na moim stole.
W dodatku jest dietetyczny i sycący. Jest to dobra propozycja dla tych, którzy nie czują się zbyt pewnie w kuchni, również dla tych, którzy nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie; taki obiadek robi się w 20 minut, więc spokojnie możecie go przygotować do pracy, przed pracą lub na późny obiad już po pracy. Danie idealne też dla studentów!
Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- Kasza jaglana (gotujemy według instrukcji na opakowaniu)
KURCZAK W SOSIE SZPINAKOWYM:
2 porcje
- 1 pierś z kurczaka (jedna pojedyncza)
- opakowanie szpinaku mrożonego dobrej jakości
- 2 łyżki oleju
- 1/2 cebulki czerwonej
- 4 ząbki czosnku
- 2 duże łyżki serka śmietankowego o smaku czosnkowym (ewentualnie naturalny)
- sól, pieprz, 1/5 pęczka posiekanej kolendry
Do rozgrzanego woka, wlej olej, dodaj posiekany czosnek i cebulę, lekko podsmaż. Pamiętaj te produkty nie mogą się przypalić! Dodaj pokrojony w kostkę filet z kurczaka, wszystko ciągle mieszamy, dodaj zamrożony szpinak, sól i pieprz, podlej 100 ml wody, przykryj pokrywą i niech się dusi około 15 minut. Po tym czasie danie gotujemy już bez pokrywki, nadmiar wody odparuje, dodajemy serek, który delikatnie zagęści potrawę i nada jej delikatności.
Na sam koniec wymieszaj całość z kolendrą.
Na talerze wyłóż ugotowaną kaszę jaglaną, i kurczaka w sosie szpinakowym.
Smacznego!
Mam nadzieję, że w końcu się do szpinaku kiedyś przekonam... ;)
OdpowiedzUsuńJeśli nie lubisz to nic na siłę. Ja akurat to co zielone bardzo lubię. 😀
Usuń