Dzisiaj zapraszam Was Kochani na ucztę aromatów! Bo kuchnia egipska ewidentnie kojarzy mi się z bogactwem aromatów, różnorodnością składników i kolorami! Zainspirowała mnie do przygotowania na obiadek takiej o to pysznej sałatki!
Zapraszam!
SKŁADNIKI:
PASTA EGIPSKA:
- 1/2 bakłażana
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- przyprawa zatar (tradycyjna przyprawa egipska)
- 1/2 szkl ugotowanej zielonej soczewicy
- olej sezamowy (wedle uznania)
- sparzone migdały
Bakłażana nacinamy w kratkę, polewamy oliwą, obok w naczyniu żaroodpornym układamy czosnek, całość pieczemy w temp 190 stopni C przez 35 minut.
Upieczonego bakłażana i w/w składniki miksujemy na gładką masę.
PONADTO:
- ulubiona mieszanka sałat
- pomidorki koktajlowe
- migdały
- 2 jajka
- świeża bazylia
- olej sezamowy
Jajka smażymy jak sadzone, pamiętając o tym aby żółtko pozostało płynne.
Na talerz wykładamy sałatę, pokrojone pomidorki, bazylię, jajka sadzone, łyżką układamy pastę. Całość posypujemy posiekanymi migdałami i skrapiamy mocno olejem sezamowym.
Gotowe!
Smacznego!
Pyszna i zdrowa propozycja! :)
OdpowiedzUsuńDzięki!!
UsuńSmacznie! :)
OdpowiedzUsuń