kwietnia 10, 2016

Sałatka egipska



,


Dzisiaj zapraszam Was Kochani na ucztę aromatów! Bo kuchnia egipska ewidentnie kojarzy mi się z bogactwem aromatów, różnorodnością składników i kolorami! Zainspirowała mnie do przygotowania na obiadek takiej o to pysznej sałatki!

Zapraszam!




SKŁADNIKI:

PASTA EGIPSKA:
- 1/2 bakłażana
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- przyprawa zatar (tradycyjna przyprawa egipska)
- 1/2 szkl ugotowanej zielonej soczewicy
- olej sezamowy (wedle uznania)
- sparzone migdały

Bakłażana nacinamy w kratkę, polewamy oliwą, obok w naczyniu żaroodpornym układamy czosnek, całość pieczemy w temp 190 stopni C przez 35 minut.
Upieczonego bakłażana i w/w składniki miksujemy na gładką masę.

PONADTO:

- ulubiona mieszanka sałat
- pomidorki koktajlowe
- migdały
- 2 jajka
- świeża bazylia
- olej sezamowy

Jajka smażymy jak sadzone, pamiętając o tym aby żółtko pozostało płynne.
Na talerz wykładamy sałatę, pokrojone pomidorki, bazylię, jajka sadzone, łyżką układamy pastę. Całość posypujemy posiekanymi migdałami i skrapiamy mocno olejem sezamowym.

Gotowe!

Smacznego!





3 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI