marca 17, 2016

BABKA WIELKANOCNA z kremem cytrynowym i miętą!











Kochani dzisiaj moja propozycja na wielkanocny stół, pyszna ucierana babka na oleju kokosowym, z mąki ze zmielonych płatków owsianych, podana z kremem o smaku cytrynowym i listkami mięty. Przepyszne połączenie smaków. Babka wyszła idealnie krucha, nie za sucha, treściwa w smaku, a krem delikatny w konsystencji ale bardzo wyrazisty w smaku dzięki dodatkowi lemon curd.
Polecam Wam kochani!


SKŁADNIKI NA 2 foremki takie jak na zdjęciu:

- 2 jajka duże
- 6 łyżek oleju kokosowego
- 80 ml mleka
- 60 g cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 160 g mąki ze zmielonych płatków owsianych

Jajka utrzyj z cukrem na puch, dodaj mleko, mąkę i olej, całość wymieszaj na gładką masę.
Foremki posmaruj olejem i posyp bułką tartą. Pieczemy 40 minut w temp. 165 stopni C.

Studzimy na kratce.



KREM:

- 5 łyżek serka twarogowego - kremowego (możesz też użyć mascarpone)
- 3 łyżki lemon curd

Całość utrzyj na gładką masę. Schłodź w lodówce. Schłodzonym kremem dekoruj babkę.
Na wierzch ułóż listki mięty.




SMACZNEGO!

Zapraszam Was na Instagrama!
#smykwkuchni

1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI