;-) Chyba Was troszkę zaskoczyłam taką formą babki wielkanocnej, ale co tam! Jest pyszna, kremowa, cytrusowa i ma truskawki! To co lubię najbardziej! Babka ucierana na oleju kokosowym i mące z płatków owsianych, no bo jak może być choć odrobinę zdrowiej to czemu nie? I niech Was nie zwiedzie miały krem! To absolutnie nie bita śmietana!
Zresztą poczytajcie sami!
;-)))
Dzień dobry!
U Was też takie słońce było?! Ale energia! ;-)
SKŁADNIKI NA 2 ŚREDNIE FORMY:
- 8 łyżek oleju kokosowego
- 3 jajka
- 120 ml mleka
- 220 g mąki z płatków owsianych
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 ml soku z cytryny
Żółtka ucieraj z cukrem na wysokich obrotach, dodaj mleko, olej, mąką i proszek, całość wymieszaj na gładką masę.
Białka ubij na sztywno, dodaj do masy.
formy wysmaruj olejem i obsyp bułką tartą.
Przelej ciasto i piecz na złoty kolor około 35 minut w temp 180 stopni C.
Babki studzimy całkowicie.
KREM :
- 8 łyżek serka śmietankowego, twarogowego (taki w wiadereczku, ja użyłam marki Piątnica, o zawartości tłuszczu 18%, jest bardzo kremowy i idealnie jedwabisty, dostaniecie go np. w Biedronce )
- 6 łyżek lemon curd (do kupienia np. w Tesco)
- 2 łyżki śmietanki 18%
Całość wymieszaj rózgą na gładką masę.
Babki kroimy na połowę, przekładamy kremem i truskawkami, na wierzch krem i truskawki.
Przechowujemy w lodówce.
PS. Z przepisu możecie zrobić jedną dużą babkę w większej formie, lub 2 czy 3 w mniejszych formach.
Co sądzicie o takim torciku z babki? Znaleźli by się chętni na konsumpcję?
Buziaki!
Smacznego!
Wygląda naprawdę pysznie :)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńSuper, i nawet składniki bardzo zdrowe. A szczerze mówiąc wygląda na tradycyjny wypiek :) Pozytywne zaskoczenie :)
OdpowiedzUsuń;-) dzięki, właśnie chodziło mi o to by było troszkę zdrowiej i mniej kalorycznie, bo zimie trzeba zrzucić nadbagaż ;-))) heheh
Usuń