marca 18, 2016

Baba Wielkanocna a tu Tort! ;-)









;-) Chyba Was troszkę zaskoczyłam taką formą babki wielkanocnej, ale co tam! Jest pyszna, kremowa, cytrusowa i ma truskawki! To co lubię najbardziej! Babka ucierana na oleju kokosowym i mące z płatków owsianych, no bo jak może być choć odrobinę zdrowiej to czemu nie? I niech Was nie zwiedzie miały krem! To absolutnie nie bita śmietana!
Zresztą poczytajcie sami!
;-)))

Dzień dobry!

U Was też takie słońce było?! Ale energia! ;-)





SKŁADNIKI NA 2 ŚREDNIE FORMY:

- 8 łyżek oleju kokosowego
- 3 jajka
- 120 ml mleka
- 220 g mąki z płatków owsianych
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 ml soku z cytryny

Żółtka ucieraj z cukrem na wysokich obrotach, dodaj mleko, olej, mąką i proszek, całość wymieszaj na gładką masę.
Białka ubij na sztywno, dodaj do masy.
formy wysmaruj olejem i obsyp bułką tartą.
Przelej ciasto i piecz na złoty kolor około 35 minut w temp 180 stopni C.
Babki studzimy całkowicie.


KREM :

- 8 łyżek serka śmietankowego, twarogowego (taki w wiadereczku, ja użyłam marki Piątnica, o zawartości tłuszczu 18%, jest bardzo kremowy i idealnie jedwabisty, dostaniecie go np. w Biedronce )
- 6 łyżek lemon curd (do kupienia np. w Tesco)
- 2 łyżki śmietanki 18%

Całość wymieszaj rózgą na gładką masę.



Babki kroimy na połowę, przekładamy kremem i truskawkami, na wierzch krem i truskawki.
Przechowujemy w lodówce.
PS. Z przepisu możecie zrobić jedną dużą babkę w większej formie, lub 2 czy 3 w mniejszych formach.






Co sądzicie o takim torciku z babki? Znaleźli by się chętni na konsumpcję?

Buziaki!








Smacznego!

4 komentarze:

  1. Super, i nawet składniki bardzo zdrowe. A szczerze mówiąc wygląda na tradycyjny wypiek :) Pozytywne zaskoczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;-) dzięki, właśnie chodziło mi o to by było troszkę zdrowiej i mniej kalorycznie, bo zimie trzeba zrzucić nadbagaż ;-))) heheh

      Usuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI