lutego 28, 2016

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE zapiekane w kapuście kiszonej!






Kuchnia staropolska

Polędwiczki wieprzowe zapiekane w kapuście kiszonej z pieczarkami, lubczykiem i rozmarynem!

Dzisiaj kuchnia, która gości dość rzadko na moim stole, kuchnia naszej babci czy też prababci. Wymyśliłam sobie że zrobię polędwiczki wieprzowe pieczone w kapuście kiszonej, którą doprawię. Rozejrzałam się co mam w lodówce i tak powstało, pyszne danie. Bardzo takie jakby to dobrze ująć wiekowe heheh. Mam wrażenie, że właśnie tak mógł wyglądać kiedyś odświętny stół, w jakimś domu na wsi bardzo dawno temu. Gruba gospodyni z białą zapaska na brzuchu wyciągała z dębowej beczki kapustę kiszoną, z dużego słoja suszone grzyby, zbierane późnym latem w okolicznych lasach i czarowała w kuchni, nadając daniu aromatu i smaku, poprzez dodatek ziół, takich jak majeranek, rozmaryn czy lubczyk. Tak zdecydowanie, tak to mogło wyglądać. 
Zapraszam!






SKŁADNIKI:

- 2 szt polędwiczek wieprzowych
- 3 garście kapusty kiszonej z sokiem
- 3 gałązki rozmarynu
- suszony lubczyk
- majeranek
- czosnek 6 ząbków
- 1 cebula
- 500 g pieczarek lub innych grzybów (np. suszone prawdziwki)
- olej rzepakowy (kiedyś pewnie smalec)
- natka pietruszki
- przyprawa do wieprzowiny
- 2 listki laurowe


Polędwiczki wieprzowe (poporcjowane) obsmaż na gorącej patelni z olejem rzepakowym, raz z jednej raz z drugiej strony, (po 40 sekund). Zdejmij z patelni i ułóż na dnie naczynia do zapiekania. Posyp przyprawą do wieprzowiny i listkami rozmarynu.
Na tej samej patelni zrumień pokrojoną w piórka cebulę, czosnek i pieczarki. Wymieszaj je z kapustą kiszoną i całość dodaj do naczynia, przykrywając mięso. Wlej cały sok z kapusty, dodaj 5 łyżek wody. Posyp obficie, majerankiem, lubczykiem, dodaj listki laurowe.
Całość przykryj. Wstaw do pieca, temp. 200 stopni C, czas 45 minut.
Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!


1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI