Dynia! Uwielbiam pieczoną dynię piżmową, jest bardzo częstym gościem na moim stole. Stosują ją do dań głównych, deserów, zup, przystawek i do przetworów. Jest bardzo wdzięcznym warzywem.
Zawsze jesienią piekę w piekarniku dość spore ilości dyni piżmowej, potem miąższ miksuje na gładką masę i zamrażam. Potem mogę w dowolnej chwili sięgać po kremowy mus dyniowy.
Dzisiaj przygotowałam bardzo prostą kremową tartę z dyni na kruchym spodzie z ciasteczek.
Propozycja szybka do przygotowania i bardzo smaczna!
Polecam!
SKŁADNIKI:
- 400 ml puree z pieczonej dyni
- 3 łyżki miodu
- przyprawy tj. cynamon, kardamon, odrobina chili
- 4 duże jajka
- 15 kruchych ciasteczek i 3 łyżki masła (spód tarty)
WYKONANIE:
SPÓD:
ciasteczka i masło zmiksuj mikserem na gładką masę, wylep nią dno formy do tarty
MASA:
- puree z dyni, zmiksuj z miodem, przyprawami i żółtkami
- białka ubij na sztywno z odrobiną soli, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj
- wyłóż na spód z ciasteczek
- wstaw do pieca, pieczemy przez 35 minut w temp. 180 stopni C
WSKAZÓWKA:
-jeśli twoje puree z dyni jest dość rzadkie, to dodaj do masy 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub suchego proszku- budyń waniliowy
Po upieczeniu tartę całkowicie wystudź i schłodź w lodówce. W ten sposób może być przechowywana max do 3 dni.
Smacznego!
Pięknego dnia kochani!
;-))))
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńDla mnie obłęd - kocham dynię :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Cudowna! Biorę kawałek dla siebie :D
OdpowiedzUsuń