lutego 29, 2016

Tarta z dyni na spodzie z ciasteczek!









Dynia! Uwielbiam pieczoną dynię piżmową, jest bardzo częstym gościem na moim stole. Stosują ją do dań głównych, deserów, zup, przystawek i do przetworów. Jest bardzo wdzięcznym warzywem.
Zawsze jesienią piekę w piekarniku dość spore ilości dyni piżmowej, potem miąższ miksuje na gładką masę i zamrażam. Potem mogę w dowolnej chwili sięgać po kremowy mus dyniowy. 
Dzisiaj przygotowałam bardzo prostą kremową tartę z dyni na kruchym spodzie z ciasteczek.
Propozycja szybka do przygotowania i bardzo smaczna!

Polecam!







SKŁADNIKI:

- 400 ml puree z pieczonej dyni
- 3 łyżki miodu
- przyprawy tj. cynamon, kardamon, odrobina chili
- 4 duże jajka
- 15 kruchych ciasteczek i 3 łyżki masła (spód tarty)


WYKONANIE:



SPÓD:

ciasteczka i masło zmiksuj mikserem na gładką masę, wylep nią dno formy do tarty

MASA:

- puree z dyni, zmiksuj z miodem, przyprawami i żółtkami
- białka ubij na sztywno z odrobiną soli, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj
- wyłóż na spód z ciasteczek
- wstaw do pieca, pieczemy przez 35 minut w temp. 180 stopni C


WSKAZÓWKA:

-jeśli twoje puree z dyni jest dość rzadkie, to dodaj do masy 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub suchego proszku- budyń waniliowy


















Po upieczeniu tartę całkowicie wystudź i schłodź w lodówce. W ten sposób może być przechowywana max do 3 dni. 

Smacznego!

Pięknego dnia kochani!

;-))))







3 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI