lutego 26, 2016

Karmelizowana brukselka






Brukselka, jeśli nie lubisz tego warzywa to znaczy, że nie jadłeś nigdy karmelizowanej!
Mniaammmm!

Jest pyszna i całkowicie inna w smaku od tej podawanej w przedszkolu, rozgotowanej i mdłej brrrr...
Też macie takie wspomnienia? Ja jako dziecko za brukselką nie przepadałam, z powodu w/w. Ale potem mama mi odczarowała to warzywo, i bardzo je polubiłam. Serwowała je nam, w wersji gotowanej, z podsmażoną bułą tartą na maśle. Była smaczna. Ale, mamo wybacz, ta wersja jest lepsza! Brukselka smakuje hmmm jak nie brukselka hehehe. Jest słodka chrupiąca i troszkę pikantna.
Polecam serdecznie!





SKŁADNIKI:

- pół kilograma brukselki świeżej
- masło
- oliwa z oliwek
- sól
- miód polski wysokiej jakości


Brukselkę namocz w modzie prze 15 minut. Dokładnie umyj i opłukaj. Oderwij zwiędnięte listki. Większe brukselki pokrój na pół. Zblanszuj w gorącej wodzie- tj. zagotuj w garnku przez 3 minut, pamiętaj aby brukselkę gotować bez pokrywki (nie będzie wtedy wzdymająca). Pozostaw we wrzątku przez 15 minut (wyłącz już płytę, lub zgaś ogień). 
Odcedź na sitku.
Na patelni rozpuść masło i oliwę, dodaj brukselki, smaż aż cała woda odparuje, delikatnie mieszając.
Dodaj 1 łyżkę miodu. Ciągle smaż, tak aby brukselki się skarmelizowały na złoty kolor.
Dopraw solą.
Podawaj póki gorące.

Smacznego!



4 komentarze:

  1. W końcu udało mi się kupić brukselki i wyprubować ten przepis... Jejuuuuu jakie to pyszneeeee :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W końcu udało mi się kupić brukselki i wyprubować ten przepis... Jejuuuuu jakie to pyszne :) :) :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI