Pyszny biszkoptowy torcik z masą truskawkową, bitą śmietaną, karmelem i czekoladą!
Omonomonnn!
;-)))
Ten torcik jest banalnie prosty w wykonaniu, nie zajmuje wiele czasu, dzięki użyciu mrożonych truskawek samodzielnie zrywanych z krzaczków na polu, smakuje rewelacyjnie. Od razu człowiekowi przypomina się lato i słońce, którego ostatnio jak na lekarstwo.
Jeśli nie czujecie się zbyt mocni w wypiekach, to ten torcik jest dla Was, łatwizna!
Zapraszam!
SKŁADNIKI:
NA BISZKOPT:
- 6 jajek
- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
WYKONANIE BISZKOPTU:
- białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę z odrobina soli
- dodaj cukier ubij na sztywno
- zmniejsz obroty miksera i dodawaj po 1 żółtku
- mąkę + proszek do pieczenia dodawaj przesiewając przez sitko, delikatnie łączymy masę tak aby nie opadła
- masę przełóż do prostokątnej formy do pieczenia (standard) wyłożonej papierem do pieczenia, możesz też użyć dużej tortownicy
Biszkopt pieczemy około 50 minut do suchego patyczka w temp. 160 stopni C.
Studzimy całkowicie.
MASA TRUSKAWKOWA:
- 900 ml zmiksowanych mrożonych truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 100 ml wrzątku
Galaretki (proszek) rozpuść w 100 ml wrzątku. Dodaj do zmiksowanych truskawek. Masa zacznie szybko tężeć, jak będzie już lekko stężała wylej na przekrojony biszkopt i przykryj drugą połową biszkoptu.
MASA BITA ŚMIETANA O SMAKU KAJMAKU:
- 500 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki kajmaku
Śmietankę ubij na najwyższych obrotach, aby się rewelacyjnie ubiła, powinna być schłodzona przez minimum 12 godzin w lodówce. Dodawaj porcjami kajmak.
Masę wyłóż na ciasto.
Z pozostałego kajmaku za pomocą rękawa cukierniczego wykonaj kleksy lub różyczki, całość posyp startą czekoladą!
Ciasto smakuje najlepiej schłodzone, tak też powinno być przechowywane tj. w lodówce.
Życzę smacznego i udanego przedpołudnia!
;-))))
Cudowny! :)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na torcik!
OdpowiedzUsuń