stycznia 07, 2016

Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu!





Analizując statystyki bloga za ubiegły rok, okazało się, że przede wszystkim szukacie prostych przepisów, na codzienne i proste dania, nieskomplikowane. Dlatego postanowiłam, tą lukę na moim blogu wypełnić. Od czasu do czasu znajdziecie tutaj proste i sprawdzone przepisy na domowe obiady, proste ciasta i nieskomplikowane desery. Dzisiaj na pierwszy rzut idzie jedna z moich ulubionych surówek do obiadu. Surówka z kapusty pekińskiej, z dodatkiem startej marchwi, jabłka i mango. Proste i smaczne rozwiązanie na domowy obiad!



SKŁADNIKI:

- 1 mała kapusta pekińska
- 2 jabłka
- 2 małe marchewki
- 1 mango średnie
- 2 łyżki majonezu + 4 łyżki śmietany
- sól, pieprz

Kapustę siekamy, przekładamy na sito i przelewamy obficie wrzątkiem. Ten zabieg spowoduje, że kapusta nie będzie gorzka i nie będzie Was po niej bolał brzuszek ;-)
Kapustę oblewamy zimną wodą z kranu. Będzie dzięki temu nadal chrupiąca.
Marchewki, mango i jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Mango jeśli macie dość dojrzałe pokroicie w kosteczkę.
Składniki mieszamy ze sobą w misce, z dodatkiem śmietany i majonezu, doprawiamy solą i pieprzem!



Gotowe!
Smacznego!











6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki, ale mango nigdy nie dodawałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przeważnie dorzucam do innych warzyw na patelnię, ale następnym razem skuszę się na taką surówkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny przepis ale po przelaniu wrzątkiem, kapusta straciła swoją chrupkość :-( Co zrobiłam nie tak?

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI