Roladki ze schabu nadziewane oliwkami, serem feta, salami z zielonym pieprzem i kaparami!
Roladki ze schabu na włoski sposób, moim zdaniem to świetny pomysł na weekendowy obiad dla całej rodziny. Roladki są soczyste, bardzo aromatyczne dzięki użytym składnikom, nie są kaloryczne, bo są pieczone a nie smażone, w przekroju wyglądają uroczo!
Zapraszam Was serdecznie na domowy obiad!
Roladki ze schabu nadziewane oliwkami i serem feta!
SKŁADNIKI:
- 6 plastrów schabu
- 12 plastrów salami z zielonym pieprzem
- oliwki zielone
- kapary ze słoiczka
- ser feta około 1/2 opakowania
- masło, oliwa z oliwek
- 3 łyżeczki musztardy ulubionej (ja użyłam angielskiej pomarańczowej dostępnej w Tesco)
- 4 łyżki śmietany 18%
- odrobina soli i pieprzu
- świeża bazylia
Wykonanie:
- plastry schabu rozbijamy tłuczkiem
- na każdy plaster schabu układamy po dwa plastry salami, na brzegu układamy po 2 oliwki, plaster sera feta, kilka kaparów, listek bazylii, zwijamy roladkę i spinamy wykałaczkami
- tak postępujemy z każdą roladką
- roladek nie solimy ponieważ ser feta jest słony, oliwki też, salami jest bardzo aromatyczne, więc doprawimy tylko sos pod którym będziemy je zapiekać
- naczynie do zapiekania wysmaruj delikatnie masłem, ułóż roladki
- śmietanę wymieszaj z musztardą i 3 łyżkami oliwy z oliwek, dodaj odrobinę soli i pieprzu, Polej roladki, zapiekaj w piekarniku. Piekłam 20 min w temp 200 stopni C.
Smacznego!
Co sądzicie o takim pomyśle na obiad?
Mniaaam! To musi być dobre :D
OdpowiedzUsuńsą nie tylko pyszne, ale i pięknie się prezentują!
OdpowiedzUsuńDziękuję ;-)
UsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :-) super pomysł :-)
OdpowiedzUsuńśliczne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńPyszne śródziemnomorskie smaki!
OdpowiedzUsuńSmakowite roladki, mniam :)
OdpowiedzUsuń