Prosta szarlotka, taka którą robię w 15 minut. Jest przepyszna, bo wszytko to co robi się miło, prosto i przyjemnie zawsze jest najsmaczniejsze. Szarlotka lub jabłecznik, nazewnictwo pozostawiam już Wam, jest częstym ciastem w moim domu. Wykonuje je na różne sposoby, dzisiaj polecam Wam ten. Prosty i sprawdzony przepis na szarlotkę. Szarlotka jest dość słodka, oprócz jabłek, są w niej rodzynki królewskie i uwaga budyń! O tak warstwa śmietankowego budyniu jest idealna zresztą sprawdźcie sami!
Zapraszam!
SKŁADNIKI:
NA CIASTO:
- 200 g masła
- 400 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 2 jajka prosto z lodówki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duża łyżka śmietany
Z w/w składników zagnieć szybko ciasto. Potem podziel je na dwie części. Jedna to będzie 3/4 całości a druga reszta. Ciasto przełóż do torebek foliowych i wstaw do lodówki. W tym czasie obierzemy jabłka na szarlotkę!
PONADTO:
- 6 dużych kwaskowych jabłek
- garść rodzynek królewskich (czyli takich dużych)
- 6 łyżek cukru
- cynamon opakowanie
Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce, wymieszaj z cukrem i cynamonem
PONADTO:
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem
- 1,5 szklanki mleka
Przygotuj budyń na 1,5 szklanki mleka zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zmniejszamy tylko ilość mleka z 500 ml na 1,5 szklanki)
Przygotuj blaszkę standardową prostokątną, wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem.
Blaszkę wyłóż ciastem (tą większą połową). Wylej budyń i rozprowadź łyżką równomiernie.
Na budyń wyłóż jabłka i rozprowadź równo. Na sam wierzch poukładaj kawałki ciasta. Ja poprostu w dłoniach odrywam małe kawałeczki i staram się w miarę równo rozprowadzić na wierzchu.
Ciasto piekłam 50 minut w temp 180 stopni. Grzanie dół piekarnika. Ostatnie 10 minut z termoobiegiem.
Szarlotkę studzimy całkowicie!
Gotowa!
Pycha,uwielbiam.
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam! 😉😉😉
UsuńUwielbiam szarlotkę w każdej wersji ^^
OdpowiedzUsuńMmm uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJeśli z budyniem to na pewno pyszna! :)
OdpowiedzUsuń