Szukasz nietuzinkowego i idealnego połączenia smaków? To przepis dla Ciebie. Obłędnie aromatyczna tarta tatin z węgierkami, podana z bałtyckim porterem.
Połączenie smaków, które zadowoli każde podniebienie.
Danie jest dość proste w wykonaniu i nie wymaga żadnych nadzwyczajnych umiejętności.
SKŁADNIKI:
- 300 g węgierek
- masło 1/3 kostki
- cukier brązowy
- przyprawy korzenne
- 1 jajo
- łyżka lodowatej wody
- porter bałtycki
Naczynie do tarty wysmaruj masłem, ułoż śliwki posyp cukrem i przyprawami.
Z pozostałych składników zagnieć ciasto. Rozwałkuj na blat i przykryj nim owoce.
Całość piecz 30 min w temp. 165 stopni C.
Po wyjęciu z pieca ciasto od razu odwróć do góry dnem.
Podawaj jeszcze ciepłe z porterem bałtyckim!
Przepis zgłoszony do konkursu:
Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńwww.facebook.com/truskawkowa.fiesta
Muszę zrobić! Pysznie wygląda <3 Mega śliwkowo :)
OdpowiedzUsuń