Świeży szpinak miałam w lodówce a obiadu nie było, chwilę pomyślałam i tak powstały pyszne pierogi nadziewane szpinakiem, fetą i ricottą. Danie palce lizać. Raz ciach i gotowe!
Kto lubi?
SKŁADNIKI NA CIASTO NA PIEROGI:
- mąka pszenna 2 kubki
- 2 zółtka
- łyżka oliwy
- letnia woda
Na stolnicy wysypuję mąkę, robię dołeczek, wbijam żółtka i olej, za pomocą noża zagniatam ciasto. Powoli dodaje wodę. Wody dodaję tyle aby ciasto dało się zagnieść, nie powinno być zbyt miękkie ani zbyt twarde. Po prostu powinno dawać się swobodnie wałkować.
FARSZ:
- 3 garście świeżych liści szpianku
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 fety
- 1/2 serka ricotty
- pieprz
- 2-3 łyżki masła
Na patelni rozpuszczam masło, dodaje 2 garście szpinaku, obsmażam wraz z posiekanym czosnkiem, około 3 minut. Zdejmuje z ognia. Za pomocą blendera, miksuje szpinak i sery. Resztę szpinaku siekam drobno i dodaje do masy. Farsz gotowy.
Ciasto wałkujemy, wycinamy kółeczka nadziewamy i zgniatamy boki dookoła.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, przez 3 minuty we wrzątku (na małym ogniu). Wyjmujemy na talerze.
Smażymy na maśle.
Ja podałam z sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego i ricotty.
Smacznego!
Jakie przypieczone, super :)
OdpowiedzUsuń