Wesołego Alleluja!
Dla tych, którzy nie mieli czasu przygotować Wielkanocnej Baby, polecam zrobić tą najłatwiejszą drożdżową. Takie lubię najbardziej, polukrowana może być spożywana przez kilka dni, smakuje wszystkim!
;-))
SKŁADNIKI:
- 700 g mąki pszennej (np. babuni)
- 200 ml mleka
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 3/4 opakowania drożdży świeżych
- 160 g cukru
- 180 g masła
- cukier waniliowy
- zapach cytrynowy
wYKONANIE:
- mleko podgrzać
- mąkę przesiać do dużej miski, zrobić zagłębienie, wsypać pokruszone drożdże, posypać łyżeczką cukru, dodać niewielką ilość mleka, mąkę z brzegów, zamieszać. Odstawić do podwojenia objętości- TAK POWSTAJE ZACZYN, odczekaj minimum 20 minut
- masło rozpuścić w rondelku, odstaw
- jaja za pomocą trzepaczki utrzyj z cukrem
- do miski z mąką dodać mleko i jaja, zacząć wyrabiać ciasto, około 10 minut
- dodać tłuszcz, wyrabiamy ciasto energicznie co najmniej przez 15-20minut
- odstawiamy w ciepłe miejsce
- ciasto ma podwoić swoją objętość trwa to około 30 - 50 minut
- po tym czasie ciasto przekładamy do formy,
- odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 - 20 minut
- wstawiamy do nagrzanego pieca na 50 -60 minut w temp. 190 stopni C
Lukier:
- 1 białko
- 5 kropel olejku migdałowego
- 1 łyżeczka śmietanki
- 3/4 szklanki cukru pudru
Smacznego!
Świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPrześliczna ta baba! Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl