kwietnia 04, 2015

Babka Wielkanocna!









Wesołego Alleluja!




Dla tych, którzy nie mieli czasu przygotować Wielkanocnej Baby, polecam zrobić tą najłatwiejszą drożdżową. Takie lubię najbardziej, polukrowana może być spożywana przez kilka dni, smakuje wszystkim! 

;-))








 SKŁADNIKI:

- 700 g mąki pszennej (np. babuni)
- 200 ml mleka
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 3/4 opakowania drożdży świeżych
- 160 g cukru
- 180 g masła
- cukier waniliowy
- zapach cytrynowy

wYKONANIE:

- mleko podgrzać
- mąkę przesiać do dużej miski, zrobić zagłębienie, wsypać pokruszone drożdże, posypać łyżeczką cukru, dodać niewielką ilość mleka,  mąkę z brzegów, zamieszać. Odstawić do podwojenia objętości- TAK POWSTAJE ZACZYN, odczekaj minimum 20 minut

- masło rozpuścić w rondelku, odstaw

- jaja za pomocą trzepaczki utrzyj z cukrem

- do miski z mąką dodać mleko i jaja, zacząć wyrabiać ciasto, około 10 minut

- dodać tłuszcz, wyrabiamy ciasto energicznie co najmniej przez 15-20minut

- odstawiamy w ciepłe miejsce 

- ciasto ma podwoić swoją objętość trwa to około 30 - 50 minut

- po tym czasie ciasto przekładamy do formy,

- odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 - 20 minut

- wstawiamy do nagrzanego pieca na 50 -60 minut w temp. 190 stopni C





Lukier:

- 1 białko
- 5 kropel olejku migdałowego
- 1 łyżeczka śmietanki
- 3/4 szklanki cukru pudru




Smacznego!





2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI