Danie dla sportowców czy miłośników zdrowej kuchni!
Dzisiaj zapraszam na pyszne i zdrowe placuszki z mąki gryczanej, podane z grubym plastrem awokado, ogórkiem zielonym, łososiem i jajkiem poszetowym. Wszystko podane z nowalijkami świeżym szpinakiem, rukolą, dymką, rzodkiewką, pomidorkami koktajlowymi i kiełkami rzodkiewki. Wszystko skropione oliwą z oliwek z dodatkiem chili. Pyszne!
Zapraszam!
Wytrawne placuszki gryczane:
- 4 czubate łyżki maki gryczanej
- 1 jajo ekologiczne
- sól, kilka listków świeżego tymianku cytrynowego
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- oliwa z oliwek do smażenia
Składniki wymieszajcie bardzo dokładnie za pomocą trzepaczki. Smażcie na minimalnej ilości tłuszczu, na patelni teflonowej. Pamiętajcie żeby dobrze rozgrzać ;-)
Jajko poszetowe "jajko w koszulce"
Jajko poszetowe robimy w następujący sposób, na wrzątek szybkim i sprytnym ruchem wybijamy jajko, gotujemy niecałą minutę, pamiętajcie żółtko w środku ma być płynne! A i mówię tu o jajku prosto z lodówki! ;-)
Ponadto będziemy potrzebować
- świeże liście szpinaku, rukoli, kiełki rzodkiewki, dymkę, ogórek zielony, awokado dojrzałe, rzodkiewkę, pomidorki koktajlowe, natka pietruszki, 6-7 plasterków ogórka zielonego
- łososia norweskiego
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek z dodatkiem chili
Podajemy jak na fotografii ;-)))
Smacznego!!!
Zapraszam na mojego FanPage na Facebooka SmykWKuchni!
Pieknego Dnia!
Smacznie ;))
OdpowiedzUsuń