Dzisiejsza propozycja dla tych którzy liczą kalorię ;-), czyli Ja! ;-)))
Kluseczki szpinakowe podobne do tych które jakiś czas temu pojawiły się na blogu, podane z puree z marchwi, prażonymi pestkami dyni i olejem sezamowym. Bardzo fajne i smaczne danie, zatem zapraszam do kuchni!
składniki
KLUSECZKI SZPINAKOWE:
- 2 torebki kaszy jaglanej- ugotowanej
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ryżowej
- opakowanie szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sera białego chudego
- oliwa z oliwek
Na patelni zeszklij czosnek dodaj szpinak, smaż około 3 minuty ciagle mieszając. Wystudź.
Kaszę jaglaną ugotuj. Wystudź.
Zimne skąłdniki mieszamy ze sobą, do miski wkładamy kaszę, szpinak, jajka. Miksujemy blenderem.
Do masy dodajemy pokruszony ser biały i mąkę ryżową aby zagęścić masę (możesz dodać więcej mąki ryżowej jeżeli masa była by nie dość gęsta). Masę dopraw solą.
W garnku zagotuj wodę, na wrzątek za pomocą dwóch łyżek, które maczamy w wodzie kładziemy kluski. Gotujemy po około 3 minuty.
Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Puree z marchwi:
- 4 marchewki
- odrobina kurkumy, sól,
- 3 łyżki mleczka kokosowego
Marchewki gotujemy do miękkości. Miksujemy blenderem z mleczkiem kokosowym i przyprawami.
Podajemy gorące z gorącymi kluseczkami, posypujemy uprażonymi pestkami z dyni i skrapiamy olejem sezamowym.
Gotowe!
;-))
Smacznego!
Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni!
Buziak!
Aktywnego dnia! ;-))))
Smaczne ;))
OdpowiedzUsuńinspiracje o 23.00 bywają owocne. Jutro zrobię!
OdpowiedzUsuń