marca 08, 2015

Dietetyczny obiad, kluseczki szpinakowe i puree z marchwi



Dzisiejsza propozycja dla tych którzy liczą kalorię ;-), czyli Ja! ;-)))
Kluseczki szpinakowe podobne do tych które jakiś czas temu pojawiły się na blogu, podane z puree z marchwi, prażonymi pestkami dyni i olejem sezamowym. Bardzo fajne i smaczne danie, zatem zapraszam do kuchni!



składniki



KLUSECZKI SZPINAKOWE:

- 2 torebki kaszy jaglanej- ugotowanej 
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ryżowej
- opakowanie szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sera białego chudego
- oliwa z oliwek



Na patelni zeszklij czosnek dodaj szpinak, smaż około 3 minuty ciagle mieszając. Wystudź.
Kaszę jaglaną ugotuj. Wystudź.
Zimne skąłdniki mieszamy ze sobą, do miski wkładamy kaszę, szpinak, jajka. Miksujemy blenderem.
Do masy dodajemy pokruszony ser biały i mąkę ryżową aby zagęścić masę (możesz dodać więcej mąki ryżowej jeżeli masa była by nie dość gęsta). Masę dopraw solą.
W garnku zagotuj wodę, na wrzątek za pomocą dwóch łyżek, które maczamy w wodzie kładziemy kluski. Gotujemy po około 3 minuty. 
Wyjmujemy łyżką cedzakową.



Puree z marchwi:


- 4 marchewki
- odrobina kurkumy, sól, 
- 3 łyżki mleczka kokosowego

Marchewki gotujemy do miękkości. Miksujemy blenderem z mleczkiem kokosowym i przyprawami.

Podajemy gorące z gorącymi kluseczkami, posypujemy uprażonymi pestkami z dyni i skrapiamy olejem sezamowym. 

Gotowe!

;-))





Smacznego!


Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni!


Buziak!

Aktywnego dnia! ;-))))

2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI